EÚ môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, než sa myslelo, vyhlásil Draghi

TA3 TASR
17.4.2022 12:44

Európska únia môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo, uviedol taliansky premiér Mario Draghi.

Mario Draghi Európska centrálna banka 1140 px SITA AP
SITA/AP

"Diverzifikácia je možná a realizovateľná relatívne rýchlo, v kratšom čase, než sme si predstavovali ešte pred mesiacom," povedal Draghi v rozhovore pre denník Corriere della Sera po tom, čo sa dohodol na zvýšení dodávok plynu z Alžírska.

"Máme plyn v zásobníkoch a budeme mať nový plyn od iných dodávateľov," uviedol Draghi. Dodal, že všetky prípadné obmedzujúce opatrenia budú len mierne. "Hovoríme o znížení teplôt kúrenia o 1 až 2 stupne a podobnej úprave pri klimatizáciách."

Taliansko navrhlo zavedenie stropu na ceny plynu používaného na výrobu elektriny. V rámci EÚ vo všeobecnosti panuje zhoda na nutnosti zníženia závislosti od Ruska.

"Európa naďalej financuje Rusko tým, že okrem iných vecí kupuje jeho ropu a plyn za ceny, ktoré sú odtrhnuté od historických cien a produkčných nákladov," uviedol Draghi. Taliansko aktuálne pokrýva 40 % svojej spotreby plynu dodávkami z Ruska. Rím preto hľadá alternatívne zdroje.

Draghi v rozhovore tiež uviedol, že začína súhlasiť s tými, ktorí tvrdia, že rozhovory s Putinom sú "zbytočné" a sú len "stratou času". "Mám dojem, že to, čo hovoria, tie telefonáty sú kompletne odtrhnuté od hrôz vojny, od tých masakrov, od toho, čo urobili deťom a ženám."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok