Taliban hlási desiatky mŕtvych vrátane detí. Pakistanské vzdušné sily bombardovali dediny

TA3 TASR
16.4.2022 19:24

Najmenej 46 civilistov vrátane detí zahynulo a ďalších 20 ľudí utrpelo zranenia v noci sobotu pri náletoch pakistanských vzdušných síl a raketových útokoch v provinciách Chóst a Kunár na východe Afganistanu. Informovali o tom agentúra DPA a televízie TOLOnews.

Ešte sa nevzdali. V údolí Pandžšír sa formuje afganské odbojové hnutie, tvrdí Lavrov
TASR/AP

Miestny predstaviteľ Talibanu pre DPA uviedol, že lietadlá bombardovali štyri dediny v okrese ležiacom na juhu provincie Chóst.             O život prišlo najmenej 40 ľudí vrátanie piatich detí. Obeťami náletov sú členovia troch rodín, ktorí prišli pred niekoľkými rokmi zo susedného pakistanského regiónu Severný Vaziristan po vojenskej operácii.

Jeden zo svedkov útokov citovaný TOLOnews uviedol, že bombardovanie sa začalo o tretej hodine ráno miestneho času.

Podľa úradov provincie Kunar sa jeden z okresov stal cieľom pakistanského raketového útoku, pri ktorom zahynulo najmenej šesť ľudí.

Predvolali si veľvyslanca

Afganské ministerstvo zahraničných vecí si po útokoch predvolalo pakistanského veľvyslanca, ktorému tlmočilo svoj protest.

Útoky pakistanských síl v provinciách Kunar a Chóst odsúdil na Twitteri aj bývalý afganský prezident Hamíd Karzaj, podľa ktorého ide o porušenie suverenity Afganistanu i medzinárodných noriem a zločin proti ľudskosti.

Napätie na hraniciach medzi oboma krajinami vzrástlo po tom, ako militantné hnutie Taliban vlani v auguste prevzalo moc v Afganistane. Pakistan tvrdí, že militantné skupiny podnikajú útoky z afganského územia, čo Taliban popiera. Taliban protestuje aj proti výstavbe plota pozdĺž takmer 2700-kilometrovej hranice známej ako Durandova línia, ktorá bola vytýčená v koloniálnej ére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok