Črtá sa dohoda? Výsledkom rokovaní Ruska a Ukrajiny by podľa Zelenského mohol byť podpis dvoch dokumentov

TA3 ČTK
16.4.2022 18:27

Výsledkom rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom o ukončení vojnového konfliktu by mohol byť podpis dvoch dokumentov. Jeden z nich by sa mal týkať bezpečnostných záruk pre Ukrajinu. Novinárom to dnes v Kyjeve povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa Zelenského zahynuli pri ruskom útoku na Mariupol desaťtisíce ľudí
TASR/AP

"Rusko by rado videlo jednu zmluvu, ktorá by zahŕňala všetko, ale nie všetky krajiny sú pripravené si sadnúť s Rusmi za jeden stôl po Buči, Boroďanke," povedal podľa serveru RBK-Ukrajina Zelenskyj. 

Dodal, že tak môžu nakoniec vzniknúť dva dokumenty. Jeden o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu a druhý by bol priamou dohodou medzi Ukrajinou a Ruskom. Zelenskyj v minulosti upozorňoval, že po zverstvách okupantov v Buči, v Mariupole a ďalších ukrajinských mestách, ktoré šokovali aj Západ, sa šanca na rokovania s Ruskom zmenšila.

Osobné rokovania sú skôr nereálne

Kremeľ sa už skôr vyjadril, že vyhliadky na pokračovanie osobných rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sú skôr nereálne. Vyjadril tiež želanie vrátiť rozhovory späť do Bieloruska.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou posilnila aj správa o zničení raketového krížnika Moskva, ktorý bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily. Ukrajinské úrady uviedli, že loď zasiahli a poškodili ukrajinské protilodné strely Neptún. 

Posádka krížnika sa potom zrejme utopila, hoci Moskva oficiálne o osude viac ako päťsto námorníkov doteraz neinformovala. Podľa ukrajinskej pohraničnej služby záchrannú akciu a evakuáciu posádky znemožnili poveternostné podmienky.

Rusko zatiaľ potvrdilo požiar a potopenie lode. O podiele Ukrajiny na skaze krížnika sa však nezmienilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok