Pri pobreží Líbye sa potopila loď s migrantmi. Desiatky zahynuli, ďalší sú nezvestní

TA3 ČTK
16.4.2022 16:36

Pri pobreží Líbye sa potopila loď vezúca migrantov, o život prišlo pravdepodobne najmenej 35 ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Medzinárodnú organizáciu pre migráciu.

migranti loď utečenci 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Plavidlo stroskotalo v piatok neďaleko západolíbyjského mesta Sabráta, ktoré je hlavným prístavom, odkiaľ sa africkí utečenci snažia cez Stredozemné more dostať do Európy.

Podľa IOM boli z mora vytiahnuté telá šiestich ľudí, ďalších 29 osôb je nezvestných. Predpokladá sa, že zahynuli. Čo bolo presnou príčinou potopenia drevenej lode, nie je jasné.

Líbya, ktorú delí od talianskych brehov asi 300 kilometrov, je častým miestom, odkiaľ sa člny s utečencami vydávajú za lepším životom do Európy. Mieria tam predovšetkým ľudia zo subsaharskej Afriky.

Za uplynulý týždeň sa pri pobreží Líbye utopilo podľa všetkého najmenej 53 migrantov. Ako uviedla IOM, od 1. januára do 11. apríla na tejto trase zomrelo najmenej 476 utečencov.

Do Talianska sa podarilo vlani z Líbye alebo Tuniska dostať 121 000 utečencov, pričom o rok skôr ich bolo iba 95 000. Vlani v Stredozemnom mori zahynulo takmer 2000 utečencov, čo je viac ako roku 2020, keď ich bolo 1401.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok