Sviatky a zatvorené obchody - o dôvod viac vyskúšať netradičnú vianočku. Na jej prípravu budete potrebovať kolu!

TA3/zm
18.4.2022 10:00

Hoci dostala meno po Vianociach, vianočka je u nás obľúbeným sladkým pečivom po celý rok. Ak ste nestihli nakúpiť, o dôvod viac vyskúšať ju urobiť doma. Na prípravu budete potrebovať jednu netradičnú ingredienciu.

Sviatky a zatvorené obchody - o dôvod viac vyskúšať netradičnú vianočku. Na jej prípravu budete potrebovať kolu!
Profimedia

Chcete vyčarovať dokonale nadýchanú vianočku, ktorá rozvonia celý byť či dom? Zoberte si na omoc kolu. Práve jej bublinky urobia z tohto pečiva nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Ingrediencie na vianočku

Recept je nenáročný a rýchly. Na prípravu vianočky budete potrebovať 450 gramov hladkej múky, 250 ml kolového nápoja, po lyžičke soli a kryštálového cukru, balíček sušeného droždia a tri lyžice oleja. Samozrejme, ak chcete, môžete do cesta primiešať aj hrozienka alebo brusnice a na posypanie vianočky si pripraviť napríklad posekané mandle.

Postup prípravy

Všetky sypké ingrediencie spolu dobre premiešajte v miske. Kola by mala mať minimálne izbovú teplotu, ale lepšie bude, ak ju dokonca prihrejete. Prilejte ju do misky a rukami vymieste cesto. Krátko po spracovaní pridajte aj olej a pokračujte v miesení.

Keď je cesto vypracované, prikryte ho potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte hodinu kysnúť. Kombinácia bubliniek z koly a sušeného droždia dokáže zázraky.

Po hodine rozdeľte cesto na šesť častí a zapleťte ho, aby vianočka nielen chutila, ale mala aj svoj tradičný tvar. Dajte ju do pekáča vystlaného papierom a pod utierkou nechajte ešte ´dalšiu hodinu odpočívať.

Rúru si predhrejte na 190 stupňov a pred tým, ako do nej vložíte vianočku, ešte ju potrite vajíčkom. Približne o polhodinu môžete rúru vypnúť, nechať šíriť vôňu po celom byte a o chvíľu podávať.

Dobrú chuť a pekné sviatky!  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok