Čínski kozmonauti ukončili šesťmesačnú misiu na vesmírnej stanici. Kapsula Šen-čou 13 pristála v púšti Gobi

TA3 TASR
16.4.2022 08:53

Traja čínski kozmonauti sa v sobotu vrátili naspäť na Zem po šesťmesačnej misii na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung. Pristávacia kapsula kozmickej lode Šen-čou 13 pristála v noci na sobotu v púšti Gobi v čínskom regióne Vnútorné Mongolsko. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej išlo o najdlhšiu misiu s ľudskou posádkou v histórii čínskeho kozmického programu.

Na Zem sa po 183 dňoch vrátili traja čínski tajkonauti, dvaja muži a jedna žena: Čaj Č’-kang, Jie Kuang-fu a Wang Ja-pching. Všetci traja po pristátí vyhlásili, že sa cítia dobre. Kozmonautka a vojenská pilotka Wang Ja-pching sa vlani v novembri stala vôbec prvou Číňankou, ktorá absolvovala výstup do otvoreného vesmíru.

Trojčlenná posádka, ktorá odštartovala vlani v októbri z kozmodrómu v púšti Gobi, počas pobytu na vesmírnej stanici vykonala početné vedecké experimenty, inštalovala zariadenia a vybavenie a testovala nové technológie.

Išlo v poradí o druhý let, pri ktorom kozmická loď Šen-čou dopravila ľudskú posádku na orbitálnu základňu Tchien-kung, čo po čínsky znamená Nebeský palác. Výstavba stanice ešte nie je ukončená, keďže prvý modul bol vynesený do kozmu len vlani v apríli. Štart ďalšej pilotovanej misie na vesmírnu stanicu Šen-čou 14 sa očakáva v priebehu najbližších mesiacov, zrejme v máji alebo júni.      

Predchádzajúca misia Šen-čou 12 s trojčlennou posádkou trvala 92 dní. Trojica tajkonautov, ktorá sa na Zem vrátila v noci na sobotu, strávila vo vesmíre šesť mesiacov, čo by mala byť v budúcnosti štandardná doba pobytu kozmonautov na čínskej stanici. Čína v posledných rokoch investovala do svojho vesmírneho programu miliardy dolárov, pretože sa snaží dobehnúť hlavné kozmické mocnosti USA a Rusko. 

Prestížny význam má v tomto smere vysielanie kozmonautov na vlastnú čínsku vesmírnu stanicu. Medzi úspechy čínskeho kozmického programu patrí aj vybudovanie navigačného satelitného systému BeiDou, pristátie prieskumného vozidla na Mesiaci či sondy na Marse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok