Z Ukrajiny utieklo pred vojnou viac ako päť miliónov ľudí

TA3 TASR
15.4.2022 14:39

Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z piatkových údajov Organizácie Spojených národov.

Moldavsko volá o pomoc, utečenecké tábory pre Ukrajincov museli zriadiť aj v hlavnom meste
TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že do zahraničia utieklo 4 796 245 milióna Ukrajincov, pričom podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez hranicu uniklo do susedných štátov aj takmer 215-tisíc občanov tretích krajín.

Počas najrýchlejšie rastúcej utečeneckej krízy v Európe od druhej svetovej vojny odišlo podľa UNHCR viac než 2,72 milióna utečencov z Ukrajiny do Poľska. Vyše 726.000 smerovalo do Rumunska, 447-tisíc do Maďarska, 419-tisíc do Moldavska a 329.500 prišlo na Slovensko.

Vojna na Ukrajine sa začala vpádom ruskej armády 24. februára. Údaje UNHCR ukazujú, že do konca februára pred ňou utieklo takmer 645-tisíc Ukrajincov, pričom takmer 3,4 milióna ľudí utieklo v marci a vyše 760-tisíc počas prvej polovice apríla. Približne 90 percent utečencov tvoria ženy a deti, muži vo veku 18 – 60 rokov majú vzhľadom na brannú povinnosť opustiť Ukrajinu zakázané. 

Do Poľska od začiatku vojny prišlo z Ukrajiny viac ako 2,75 milióna utečencov, oznámila predtým poľská pohraničná stráž. Vo štvrtok eviduje príchod 26 800 ľudí, čo je nárast o osem percent oproti strede. Je to však zároveň výrazne menej než rekordných 142 300 ľudí zo 6. marca, pripomenula v správe stanice BBC.

Počty ľudí prekračujúcich hranicu smerom do Poľska v posledných týždňoch výrazne klesli, zatiaľ čo stúpajú počty Ukrajincov vracajúcich sa do vlasti. Niektorí utečenci už z Poľska odišli. Profesor Varšavskej univerzity Maciej Duszczyk, ktorý sa venuje výskumu migrácie, podľa BBC odhaduje, že v krajine zostáva 1,2 až 1,4 milióna Ukrajincov.

Ukrajina mala pred ruskou inváziou 37 miliónov obyvateľov v oblastiach pod kontrolou svojej vlády, teda bez zarátania obyvateľov Ruskom anektovaného Krymu a proruských separatistami ovládaných regiónov na východe krajiny, dopĺňa AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok