Ruská sopranistka Netrebková namiesto New Yorku vystúpi v Monte Carle

TA3 TASR
15.4.2022 10:15

Ruská sopranistka Anna Netrebková v apríli absolvuje sériu vystúpení v Monaku po tom, ako s ňou ukončila spoluprácu Metropolitná opera New Yorku, pretože odmietla odsúdiť šéfa Kremľa Vladimira Putina za vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Ruská sopranistka Netrebková namiesto New Yorku vystúpi v Monte Carle
TASR/Martin Baumann

Opéra de Monte-Carlo vo štvrtok oznámila, že Netrebková (50) bude spievať hlavnú úlohu v opere Manon Lescaut, ktorej autorom je taliansky skladateľ Giacomo Puccini. Predstavenia sa uskutočnia 22., 24., 27. a 30. apríla. Netrebkovej manžel tenor Jusif Ejvazov sa v tejto opere predstaví v úlohe rytiera des Grieux, píše AP.

Netrebková začiatkom marca uviedla, že je proti "nezmyselnej agresívnej vojne" na Ukrajine a vyzvala Rusko, aby ju okamžite ukončilo. Speváčka však vo svojom vyhlásení priamo nespomenula ruského prezidenta Vladimira Putina, píše AP. Anna Netrebková z pódií odišla krátko po vypuknutí vojny, pretože ju kritizovali za jej údajné blízke vzťahy s Kremľom.

Neskôr pripustila, "jej správanie a vyhlásenia z minulosti (týkajúce sa Ruska, Ukrajiny alebo Putina) mohli byť nesprávne pochopené a mrzí ju to". Vojnu na Ukrajine odsúdila a dodala, že "nie je členkou nijakej politickej strany ani nie je napojená na žiadneho ruského predstaviteľa".

Na sociálnej sieti tiež tvrdila, že sa s Putinom stretla za celý svoj život "len niekoľko krát". Zdôraznila, že "nikdy neprijala finančnú podporu od ruskej vlády" a že dlhodobo žije v Rakúsku. Netrebková mala pôvodne v apríli a máji účinkovať v newyorskej Metropolitnej opere v predstavení Turandot, kde ju po ukončení spolupráce nahradila ukrajinská sopranistka Ľudmyla Monastyrská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok