Všeobecná zdravotná poisťovňa má zmeniť úhradový mechanizmus pre nemocnice. Dostanú zaplatené za to, čo urobia

TA3 TASR
14.4.2022 14:29

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má zmeniť úhradový mechanizmus pre nemocnice. Počíta s tým memorandum medzi rezortmi zdravotníctva a financií. Nemocnice majú za ambulancie a vyšetrovacie výkony dostať zaplatené presne to, čo urobia, priblížila Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Všeobecná zdravotná pooisťovňa všzp 1140 (SITA Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Štátna poisťovňa v súčasnosti poskytuje nemocniciam na lôžkovú, ambulantnú starostlivosť a pre vyšetrovacie zložky, teda laboratóriá, CT a MR vyšetrenia, paušálne platby. Bez ohľadu na počet výkonov teda podľa poisťovne putuje nemocniciam v týchto oblastiach rovnaká suma peňazí. Nový typ zmluvy by priniesol bezlimitné prostredie pre ambulantné výkony a výkony vyšetrovacích zložiek.

"To znamená, že v uvedených dvoch oblastiach - nemocničné ambulancie a vyšetrovacie výkony - dostanú nemocnice zaplatené presne to, čo urobia. Pri lôžkovej starostlivosti zostáva zachovaná paušálna úhrada, aby bola zachovaná stabilita lôžkových kapacít v nemocniciach," ozrejmila Štefúnová. Ambulantný a vyšetrovací sektor si tak podľa jej slov bude môcť výkonmi zarobiť aj viac, keďže ide o bezlimitné výkonové prostredie.

O zmene úhradového mechanizmu pre nemocnice hovorí memorandum medzi rezortmi zdravotníctva a financií v rámci optimalizácie biznis modelu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. 

Okrem zmeny úhrad má optimalizácia priniesť aj referencovanie cien výkonov štátnej poisťovne s ostatnými zdravotnými poisťovňami a ich konvergenciu na trhovú úroveň. Štátna poisťovňa by tiež mala zapracovať aktuálne opatrenia revízie výdavkov na zdravotníctvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok