Vajíčková nátierka 5x inak: Zamilujete si ju aj mimo veľkonočných sviatkov

TA3/zm
16.4.2022 10:00

Vajíčková nátierka sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, týchto päť si však rozhodne zamilujete vďaka ingredienciám, ktoré by vám možno ani nenapadlo pridať. A veľká noc je na takéto raňajky ako stvorená.

Vajíčková nátierka 5x inak: Zamilujete si ju aj mimo veľkonočných sviatkov
Profimedia

Podľa prieskumov patrí vajíčková nátierka medzi najobľúbenejšie medzi Slovákmi a doprajeme si ju kedykoľvek, nie len počas veľkonočných sviatkov. Skúste si ju pripraviť netradične, na päť rôznych spôsobov.

Praženicová nátierka

Prvý tip na netradičnú vajíčkovú nátierku sa bude hodiť všetkým, ktorí chcú stráviť prípravou jedla čo najmenej času. Namiesto toho, aby ste čakali, kým zovrie voda, potom do nej pridali vajcia a opäť čakali, kým budú natvrdo, pripravte si pomazánku z praženice. Je to oveľa rýchlejšia tepelná úprava, takže vám ušetrí množstvo času. Pridať môžete okrem klasických korenín aj bylinky, ale až keď praženicu odstavíte zo sporáka. Stačí ešte vmiešať pár lyžičiek masla a máte hotovo. Výborne chutí teplá i studená.

Pomazánka z vajíčok a avokáda

Vajíčka máte radi, no nechcete z nich robiť pomazánku preto, že sa vám zdajú krémové ingrediencie nezdravé? V takom prípade dodajte lahodnú chuť vajíčkovej nátierke pomocou avokáda, ktoré stačí len popučiť a zmiešať s nakrájaným vajíčkom natvrdo. Koreninám a bylinkám sa medze nekladú, doprajte si ich podľa svojej chuti. Tajný trik šéfkuchárov je však pridať pár kvapiek citrónovej šťavy a kvalitného olivového oleja.    

Vajíčka so syrom

Po tejto nátierke sa budete oblizovať! Nastrúhajte tvrdá syr a inak urobte vajíčkovú nátierku klasicky, podľa svojho receptu a preferencií. Niekto zvykne používať aj syrokrém, ale odporúčame dať si námahu so skutočným syrom, ktorý pomazánku ozvláštni nielen chuťovo, ale aj štruktúrou syrových hoblín. Použiť môžete rôzne druhy, no s pravým parmezánom to bude delikatesa.   

Nátierka z vajec a droždia

Droždie a vajíčka sú skvelá kombinácia, vegáni dokonca pomocou kvasníc vajcia nahrádzajú. Postup je jednoduchý. Vymiešajte maslo a drožie do peny, pridajte pokrájané vajíčko natvrdo, jarnú cibuľku alebo pažítku a pre krémovú textúru môžete priliať aj za lyžicu smotany. Mňam!

Vajíčková nátierka s horčicou a majonézou

A napokon klasika, ktorá je o niečo kalorickejšia, ale raz za čas stojí za to. Navyše, treba si dopriať, veď sú sviatky. Pre niekoho je pridanie horčice, majonézy alebo tatárskej omáčky samozrejmosťou, iným gazdinkám by to v kontexte vajíčkovej nátierky možno ani nenapadlo. V každom prípade treba skúsiť, stojí to za to.  

Témy: vajce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok