Fínsko a Švédsko zvažujú vstup do NATO. Rusko v reakcii opäť pohrozilo jadrovými zbraňami

TA3 TASR
14.4.2022 11:23

Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, varoval vo štvrtok Severoatlantickú alianciu, že ak sa jej členmi stanú Fínsko a Švédsko, Moskva podnikne kroky na posilnenie svojich pozemných, námorných a vzdušných síl v Baltskom mori vrátane rozmiestnenia jadrových zbraní.

Putin pôsobí izolovane, existuje však okruh piatich mužov, ktorí k nemu majú najbližšie
TASR/AP

"O bezjadrovom statuse v Baltskom mori už nemôže byť ani reči – musí byť obnovená rovnováha," povedal Medvedev, ktorý je podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie a v rokoch 2008 –2012 zastával post ruského prezidenta. "Dosiaľ Rusko takéto opatrenia nepodniklo a nemalo to ani v pláne," povedal s tým, že Rusko bude musieť na tento vývoj reagovať.

Fínsko a Švédsko vzhľadom na ruskú ofenzívu na Ukrajine zvažujú podanie prihlášky do NATO. Premiérky oboch štátov v stredu na tlačovej konferencii uviedli, že vojna na Ukrajine zmenila celkovú bezpečnostnú situáciu a "dramaticky zmenila nastavenie" ich krajín.

Fínsko, ktoré má na východe 1300-kilometrovú hranicu s Ruskom, sa podľa premiérky Sanny Marinovej rozhodne o prípadnom podaní prihlášky do Severoatlantickej aliancie v priebehu niekoľkých týždňov. Fínsko sa v minulosti rozhodlo nevstúpiť do NATO, aby neprovokovalo svojho východného suseda. Vojna na Ukrajine však vyvolala obrat vo verejnej a politickej mienke v súvislosti s dlhodobou vojenskou neutralitou vo Fínsku aj susednom Švédsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok