Zelenskyj kritizoval Macrona, ktorý nenazval zabíjanie na Ukrajine genocídou: Takéto veci sú pre nás bolestivé

TA3 TASR
13.4.2022 21:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za "bratský" národ.

Štáb TA3 na Ukrajine: Zelenského milujú aj Ukrajinci, ktorí ho nevolili. Dôvere sa teší aj armáda
TASR/AP

"Takéto veci sú pre nás veľmi bolestivé, preto vyviniem maximálne úsilie, aby som si s ním túto záležitosť prediskutoval," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s prezidentmi Poľska a pobaltských krajín.

Macron a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu odmietli pridať k americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde", pripomína AFP. "Je to čoraz jasnejšie, že (ruský prezident Vladimir) Putin sa pokúša vymazať čo i len predstavu o tom, že by niekto mohol byť Ukrajincom," povedal Biden. Zelenskyj Bidenove vyjadrenia ocenil. "Pravdivé slová... Nazvať veci ich pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa vzopreli zlu," napísal na Twitteri.

Macron však v stredu v rozhovore pre francúzsku verejnoprávnu stanicu France 2 zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní. "Bol by som opatrný, čo sa týka takýchto termínov, pretože tieto dva národy (Rusi a Ukrajinci) sú bratské. Chcem sa naďalej snažiť – ako je to len možné – zastaviť túto vojnu a obnoviť mier," zdôraznil Macron. "Nie som si istý, či eskalácia rétoriky slúži tomuto cieľu," dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau naopak v stredu povedal, že je "správne" označiť útoky Ruska na Ukrajine za "genocídu". Stal tak druhým svetovým lídrom, ktorý použil tento termín. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Podľa môjho názoru je absolútne správne, keď čoraz viac ľudí používa slovo genocída v súvislosti s tým, čo robí Rusko (na Ukrajine), čo robí Vladimir Putin," povedal Trudeau novinárom v Quebecu, metropole rovnomennej kanadskej provincie.

Americký prezident Joe Biden sa v utorok stal prvým svetovým lídrom, ktorý obvinil Putina z genocídy na Ukrajine - povedal to počas prejavu v Iowe. Biden vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde" a ruský prezident Putin sa pokúša "vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom". Ako ďalej podotkol, bude na právnikoch, aby rozhodli, či počínanie Ruska na Ukrajine splnilo medzinárodný štandard pre genocídu, "mne sa to však tak určite zdá".  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok