Španielska polícia zničila najväčšiu marihuanovú plantáž v Európe. Pokrývala takmer 70 hektárov

TA3 ČTK
13.4.2022 16:02

Španielska polícia oznámila, že objavila najväčšiu plantáž s kanabisom v Európe. V autonómnej oblasti Navarra na severe krajiny zabavila a zničila vyše 400 000 rastlín konope vysadených na 67 hektároch.

marihuana 1140 px (TASR)
TASR

Správca poľa úradom podľa polície tvrdil, že rastliny sú určené na priemyselné spracovanie, ktoré je v krajine legálne, uviedla agentúra AFP.

Podľa úradov z rastlín bolo možné získať psychoaktívnu látku kanabidiol (CBD). Okrem polí úrady zabavili aj priemyselnú halu určenú na sušenie zberaných rastlín. Tie potom putovali do ďalších európskych krajín, napríklad do Talianska či Švajčiarska. Úrady zadržali tri osoby a ďalšie dve vyšetrujú na slobode.

Rastliny mali putovať na trh s drogami

Polícia odhadla hodnotu pestovaných rastlín na 30 miliónov eur. Po spracovaní a získaní CBD by ale hodnota vzrástla až na 100 miliónov eur.

Správca plantáže úradom oznámil, že rastliny pestuje na priemyselné spracovanie. To je totiž, spoločne s užitím na lekárske účely, v krajine legálne. Podľa polície boli ale rastliny určené na trh s drogami.

Španielsko patrí v posledných rokoch k najväčším výrobcom a vývozcom konope v Európskej únii. V minulom roku bolo v krajine zabavených zhruba 2,3 milióna rastlín, čo je päťkrát viac ako v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok