Použité vrecúška z čaju nevyhadzujte: Poslúžia vám na štípance od hmyzu aj ako hnojivo

TA3/zm
14.4.2022 16:00

Vypili ste si šálku čaju a vrecúško automaticky putuje do odpadkového koša? Nevyhadzujte ho, ešte ho dokážete použiť rôznymi spôsobmi.

Použité vrecúška z čaju nevyhadzujte: Poslúžia vám na štípance od hmyzu aj ako hnojivo
Pexels

Pri upratovaní, ale aj v záhrade dokážete použité vrecká čaju ešte perfektne spotrebovať. Dokonca poznáme aj jeden kozmetický trik. Ideálne sú na to zelené a čierne sáčkové čaje.

Pach v chladničke

Dostať z chladničky nepríjemný zápach je niekedy poriadna drina, čajové vrecúška si s tým však hravo poradia. Zozbierajte ich niekoľko do misky a vložte do poličky. O nič viac sa starať nemusíte, zvyšky čaju pohltia všetky pachy.

Pripálené hrnce

Ak ste pri varení pripálili zvyšky jedla, hoďte do hrnca použité čajové vrecko, zalejte vodou a nechajte postáť celú noc. Na druhý deň pri spáleniny mali ísť oveľa ľahšie dole, pretože čaj obsahuje kyseliny, ktoré ich rozpustia.

Vyčistite okná

V domácnosti ešte ostaneme. Čajové vrecúška sú výborným pomocníkom aj pri umývaní okien, ale s prípravou tohto eko čističa si budete musieť dať trochu námahy. Použité vrecká najskôr opäť uvarte. Keď výluh vychladne dajte ho do rozprašovača a použite ako klasický prípravok na okná či zrkadlá. Umývať s ním však môžete len ak je čerstvý, keď ho nespotrebujete, čistiaci čaj vylejte a pri ďalšom upratovaní si musíte uvariť nový.

Na štípance

Sezóna otravného hmyzu sa pomaly blíži, a ak vás nejaký poštípe vrecká čaju môžu byť prvou pomocou. Stačí, ak ich ešte mokré priložíte na svrbiace miesto. Výťažky zeleného alebo čierneho čaju vytiahnu dráždivé látky z pokožky a zároveň zmiernia opuch.

Ako hnojivo

Rovnako je pred nami obdobie pestovania zeleniny, pre ktorú je čaj skvelé hnojivo. Vrecúška po vylúhovaní nevyhadzujte, ale zhromažďujte v krhle alebo inej nádobe, ktorou úrodu zalievate.

Bylinkový kúpeľ

A napokon jedna beauty rada. Použité čajové vrecká môžete prihodiť do vane a urobiť si domáci bylinkový kúpeľ. Jednak bude voda krásne voňať, ale účinky najmä zeleného čaju na pokožku sú dobre známe.  

Témy: hnojivo hmyz čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok