Putin nariadil výstavbu železnice na Arktíde. Chce preorientovať vývoz zo západu na východ

TA3 ČTK
13.4.2022 14:26

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil začať výstavbu železnice v arktických oblastiach Ruska ako súčasti nových dopravných koridorov, ktoré by umožnili preorientovať vývoz ruských energetických surovín zo západu na východ.

Projekt tejto dráhy sa pritom vláda podľa tlače chystala odložiť kvôli zhoršeniu ekonomickej situácie pod vplyvom vojny na Ukrajine a západných sankcií.

Putin podľa agentúry TASS vyčítal Západu, že zrieknutie sa normálnej spolupráce s Ruskom, vrátane zrieknutia sa časti ruskej ropy, plynu a uhlia, postihlo milióny Európanov a vyvolalo "skutočnú energetickú krízu", ktorej dôsledky cítia aj Spojené štáty, a bezprecedentnú infláciu v západných krajinách .

Je nutné rozvíjať dopravné koridory

Prezident zároveň pripustil, že aj Rusko sa kvôli tomu stretáva s problémami. Súčasne ale upozornil, že krajine sa tak otvárajú alternatívne možnosti a nové príležitosti.

"Pokiaľ ide o ruskú ropu, plyn a uhlie, môžeme zväčšiť ich spotrebu na domácom trhu, stimulovať dôkladné spracovanie surovín a tiež zvýšiť dodávky energetických surovín do iných častí sveta, tam, kde sú skutočne potrebné," povedal.

Zdôraznil, že na vyriešenie tohto problému je nutné rozvíjať dopravné koridory, vrátane železnice vedúcej polárnymi končinami.

"Arktická stavba na tejto magistrále má začať ešte tento rok. Obraciam na to pozornosť vlády, ruských dráh, Gazpromu a ďalších spoločností podieľajúcich sa na projekte - a to je priamy rozkaz a podľa toho k tomu pristupujte," vyhlásil Putin podľa TASS.

Dokončená by mala byť budúci rok

Spomínaná železnica mala byť podľa skorších plánov a projektov dokončená už v budúcom roku, ale v skutočnosti jej stavba ešte nezačala. Denník Kommersant minulý mesiac napísal, že ruská vláda sa chystá celý projekt odložiť kvôli zhoršeniu ekonomickej situácie v dôsledku vojenskej operácie na Ukrajine a západných sankcií.

Putin teraz zdôraznil, že uvedenie severskej železnice do prevádzky uľahčí bremeno prepravy nákladov po Transsibírskej magistrále a Bajkalsko-amurskej magistrále. 

"To je zásadne dôležité z hľadiska preorientovania našich základných vývozných komodít na východ," vyhlásil s tým, že po spomínanej magistrále v Amurskej oblasti teraz "jazdí vlak každých päť minút".

Spojené štáty, Kanada, Británia a Austrália zakázali dovoz ruskej ropy v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine, zatiaľ čo Európska únia zostáva v tejto otázke rozdelená, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok