Ukrajinky v Británii by sa nemali ubytovať u slobodných mužov. OSN varuje, že zneužívajú situáciu

TA3 TASR
13.4.2022 13:30

Ukrajinské utečenky v Británii by nemali byť ubytovávané u slobodných mužov, ale u rodín či párov. V súvislosti s obavami zo sexuálneho vykorisťovania na to podľa denníka The Guardian upozornil Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov.

Ukrajina ukrajinci ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Britská vláda spustila program Homes for Ukrajine (Domovy pre Ukrajinu), v rámci ktorého sa však utečenci a ľudia ochotní ich ubytovať musia sami spojiť a dohodnúť sa. Mnohí preto hľadajú ubytovanie prostredníctvom neregulovaných skupín na sociálnych sieťach. Viaceré ženy z Ukrajiny hlásili, že na ich žiadosti o ubytovanie im často odpisujú slobodní muži, mnohokrát so sexuálnymi narážkami či priamo ponukami.

Vládou podporovaná charitatívna organizácia Reset začala prevádzkovať vlastnú službu pre kontaktovanie osôb ponúkajúcich ubytovanie a utečencov, pripomína The Guardian. Tá však funguje len niečo vyše týždňa. Podľa UNHCR musí britská vláda zaviesť potrebné bezpečnostné opatrenia vrátane preverovanie možných poskytovateľov ubytovania.

Riešením by mohol byť nový proces

Podľa UNHCR "by sa mohol zaviesť vhodnejší proces priraďovania, aby sa zabezpečilo, že (osamelé) ženy a ženy s deťmi sa dostanú do rodín alebo k párom, nie k slobodným mužom".

Priraďovanie bez náležitej kontroly môže viesť k ďalšiemu ohrozeniu žien, ktoré už i tak zažili traumy z vysídlenia, odlúčenia od rodiny a násilia, zdôraznil UNHCR.

Britská vláda čelí kritike verejnosti za pomalú reakciu na utečeneckú krízu, ktorá je výsledkom ruskej vojenskej agresie. Z Ukrajiny ušli už viac ako štyri milióny ľudí a Británia prijala dosiaľ len 12 000 z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok