Vesmírne aktivity Číny a Ruska považuje Pentagón za hrozbu. Vedú vraj dvojitú stratégiu

TA3 TASR
13.4.2022 12:10

Rýchlo sa rozvíjajúce vesmírne aktivity Číny a Ruska predstavujú najväčšiu hrozbu pre bezpečnostné záujmy Spojených štátov vo vesmíre. Uvádza sa to v najnovšej správe Pentagónu, o ktorej informovala v stredu agentúra DPA.

Čína satelit odlet 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Bezpečnostné výzvy vo vesmíre

Za posledné dva roky vzrástli vesmírne kapacity Pekingu a Moskvy o takmer 70 percent, zatiaľ čo v predchádzajúcom období rokov 2015 - 2018 sa zdvojnásobili, píše sa v správe Obrannej spravodajskej agentúry, ktorá patrí pod ministerstvo obrany USA.

"Obe tieto krajiny sa snažia modernizovať a zvyšovať svoje kapacity, čo sa odráža vo všetkých hlavných oblastiach: v satelitných komunikačných zariadeniach, diaľkovom prieskume Zeme, v navigácii, vedeckom výskume či testovaní nových technológií," uvádza sa v správe.

Správa s názvom Bezpečnostné výzvy vo vesmíre, ktorá nepodlieha režimu utajenia, bola zverejnená v utorok. Čína a Rusko podľa nej aplikujú vo vesmíre dvojitú stratégiu: okrem rozvíjania vlastných kapacít zlepšujú aj svoje metódy narúšania amerických programov. Kozmické programy oboch krajín pritom - na rozdiel od programov Spojených štátov - len málo rozlišujú civilnú a vojenskú stránku.

Lety na Mesiac

Peking vlani v júli testoval tzv. hypersonický raketový klzák schopný niesť jadrovú hlavicu, ktorý skúšobne obletel Zem. Americké tajné služby čínsky test údajne prekvapil. V novembri 2021 zase Rusko vyskúšalo protisatelitnú zbraň, ktorou zneškodnilo jednu zo svojich starších družíc.

Správa DIA poukazuje na to, že vesmírne ambície Ruska a Číny nekončia na obežnej dráhe Zeme. Obe mocnosti pripravujú vlastné lety na Mesiac, kde by sa mohli v budúcnosti pokúsiť využívať tamojšie rozsiahle surovinové zdroje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok