Rus chcel bojovať za Ukrajinu, súd v Moskve ho poslal vo väzby. Hrozí mu niekoľkoročné väzenie

TA3 ČTK
13.4.2022 11:52

Moskovský súd poslal na dva mesiace do vyšetrovacej väzby ruského občana Maxima Dmitrijenka, ktorý sa chystal vstúpiť do ukrajinskej armády, aby bojoval proti Rusku.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

Oznámila to ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek. Dodala, že informáciu potvrdil súd. Dmitrijenkovi hrozí až 15 rokov väzenia.

"Dmitrijenko sa chystal opustiť ruské územie a vstúpiť do jedného z nacionalistických ukrajinských zoskupení. Zadržali ho pracovníci tajnej služby FSB. Súd naň uvalil väzbu na dva mesiace," povedal spomínaný zdroj. Dmitrijenko je podľa súdu obvinený z účasti v ozbrojených silách cudzieho štátu s cieľom odporujúcim ruským záujmom Ruska.

Ukrajinské médiá nedávno informovali o vytvorení legionárskej jednotky, do ktorej sa hlásia zajatí ruskí vojaci a dôstojníci, ochotní bojovať proti režimu prezidenta Vladimíra Putina. 

Stanica BBC začiatkom apríla publikovala rozhovor s Arťomom Širobokovom, ktorý sa v roku 2017 stal prvým ruským občanom, odsúdeným vo vlasti v neprítomnosti na päť rokov väzenia za to, že sa rozhodol bojovať v Donbase v radoch ukrajinskej dobrovoľníckej zástavy Azov.

Tento rok vo februári sa Širobokov znova stal dobrovoľníkom. Bojoval pri Buči, kde nakrátko padol do ruského zajatia, z ktorého sa mu podarilo utiecť. Ešte pred stiahnutím ruských vojsk od Kyjeva hovoril o zločinoch spáchaných ruskými vojakmi, ktoré videl

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok