Tak takto?!: Drahá elektrina môže vyhnať ceny lístkov v električkách a trolejbusoch na úroveň cien taxíkov

TA3
13.4.2022 10:12

Slovenské mestá a obce hlásia problémy. Nárast cien stavebných materiálov paralyzuje investičné projekty, firmy odstupujú od zmlúv, lebo verejné obstarávanie vyhrali s cenami, za ktoré sa už daný projekt v dnešných dňoch postaviť nedá. Obmedzujú sa investície, prestávame čerpať eurofondy, štát prichádza o príjmy z DPH a spomalí sa aj výstavba cestnej infraštruktúry.

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra Sulíka:  K odchodu zo Slovenska sme sa postavili čelom
TASR/AP

Nárast cien energií zasiahol vyše dva a pol tisíca škôlok, takmer dve tisícky základných škôl, domovy sociálnych služieb, ale aj kultúrne domy. ZMOS upozorňuje, že päť miest využíva v hromadnej doprave trolejbusy a päť električky, čo vyženie cenu lístkov na úroveň taxíkov. Drahá elektrina sa odrazí aj na verejnom osvetlení, čističkách odpadových vôd, zvýšených poplatkoch za škôlky aj sociálne zariadenia.

Podľa analýzy združenia náklady spojené s nárastom cien elektriny v tomto roku stúpnu o 21 miliónov eur a taká istá suma sa navýši aj pri plyne.

Na tieto problémy ZMOS upozorňoval vládu už od leta minulého roku. Ako z danej situácie von a dajú sa vôbec nájsť riešenia, alebo sa len musíme zmieriť a platiť, alebo zhasínať? O téme bude v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť Anka Žitná s riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok