USA pošlú zbrane Ukrajine. Dodávka má hodnotu stoviek miliónov dolárov

TA3 TASR
13.4.2022 09:30

Spojené štáty pošlú Ukrajine brániacej sa pred ruskou agresiou ďalšiu dodávku zbraní, tentoraz v hodnote 750 miliónov dolárov.

Taliban neprospel ani Bidenovi. Jeho popularita klesla na najnižší bod
TASR/AP

Zásielka špecificky zameraná na pomoc ukrajinským silám v regióne Donbasu má byť schválená tento týždeň, podľa agentúry Reuters by sa tak mohlo stať už v priebehu stredy. Nemenovaný americký predstaviteľ pre Reuters uviedol, že novú zásielku zbraní Spojené štáty ešte finalizujú a jej súčasťou pravdepodobne bude ťažké delostrelectvo vrátane húfnic.

Podľa zdrojov NBC by mal balík vojenskej pomoci zahŕňať aj bez posádkové člny a vrtuľníky Mi-17. Zvažuje sa aj zaslanie proti lodných striel krátkeho doletu. "Chceme, aby Rusko prehralo (vojnu)," povedal nemenovaný predstaviteľ administratívy prezidenta Joea Bidena. Keďže pôjde o zbrane z existujúcich amerických zásob, Biden na ich presun nebude potrebovať súhlas členov Kongresu.

Washington od začiatku ruskej invázie poskytol Ukrajine pomoc vojenskú vo výške 1,7 miliardy dolárov. V stredu sa v súvislosti s prudkým rastom dopytu po vojenskej technike spôsobeným vojnou na Ukrajine uskutoční stretnutie predstaviteľov Pentagónu s americkými výrobcami zbraní. Zúčastnia sa na nich zástupcovia ôsmich najväčších zbrojárskych firiem vrátane koncernu Raytheon Technologies a spoločnosti Lockheed Martin, ktoré vyrábajú protilietadlové raketové systémy Stinger a protitankové raketové komplety Javelin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok