Do Kyjeva cestuje aj poľský prezident. Cieľom je vyjadriť podporu Ukrajine

TA3
13.4.2022 09:21

Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska - Andrzej Duda, Gitanas Nauséda, Egils Levits a Alar Karis odcestovali v stredu do Kyjeva, kde sa stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mu prejavili podporu.

Hlavy troch pobaltských štátov na Twitteri zverejnili príspevky, v ktorých svoju cestu do ukrajinskej metropoly taktiež potvrdili. V stredu ráno to povedal poradca poľského prezidenta pre zahraničnopolitické otázky Jakub Kumoch. 

Dudov poradca uviedol, že cestu organizuje poľská strana, ktorá spoločne s Ukrajinou zaisťuje jej logistiku a bezpečnosť. "Pobaltské štáty sú našimi kľúčovými partnermi v regionálnych bezpečnostných otázkach... rozhodli sme sa teda ísť do Kyjeva spoločne. Naším cieľom je prejaviť podporu prezidentovi Zelenskému a obrancom Ukrajiny vo chvíľach, ktoré sú pre túto krajinu rozhodujúce," povedal Kumoch.

Stredajšia cesta spomínaných politikov je prvou návštevou Kyjeva na úrovni hláv štátov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Do Kyjeva plánoval podľa vlastných slov spoločne s Dudom a pobaltskými lídrami cestovať aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Kyjev mu však naznačil, že o jeho prítomnosť nemá záujem. V tejto súvislosti nemecký prezident čelí čoraz väčšej kritike za svoju "roky trvajúcu politiku zmierňovania tlaku voči Moskve".

"Bol som pripravený to urobiť, avšak v Kyjeve to zjavne nechceli," povedal Steinmeier bez ďalších podrobností po svojom utorňajšom stretnutí s Dudom vo Varšave. Práve poľský prezident mu navrhol, aby spolu podnikli cestu do Kyjeva symbolizujúcu "európsku solidaritu s Ukrajinou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok