Slováci mohli vlani pocítiť sedem zemetrasení, štyri mali epicentrum na Slovensku

TA3 TASR
12.4.2022 15:27

Minulý rok mohli Slováci spozorovať sedem zemetrasení. Štyri z nich mali epicentrum na Slovensku, konkrétne pri Handlovej, pri Komárne, na Záhorí a Horehroní. Ďalšie dve zemetrasenia, ktoré boli pozorované, mali epicentrum v Rakúsku a jedno v Chorvátsku.

zemetrasenie Richterova stupnica
SITA/AP

Vyplýva to z Informácie o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia s poukázaním na hroziace havárie, ktorú v utorok vzala vláda na vedomie.

Materiál ďalej poukazuje na to, že vlani monitorovalo ministerstvo životného prostredia 21 lokalít zosuvov a svahových deformácií. V poslednom desaťročí sa na Slovensku vyskytlo viac ako 700 zosuvov. V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov narastá podľa envirorezortu počet mimoriadnych udalostí, ktoré ohrozujú obyvateľov, ich zdravie a majetok. Najväčšiu hrozbu predstavujú opakujúce sa havarijné zosuvy.

Najvýznamnejší pohyb zaznamenali geológovia v Handlovej na Morovnianskom sídlisku v oblasti Jánošíkovej cesty a nad Hodrušským jazerom, uvádza sa v materiáli. Zároveň vykonali obhliadku 14 nových, respektíve reaktivovaných svahových deformácií. 

"Dôsledný monitoring nebezpečných lokalít a prijímanie včasných opatrení pomáha predchádzať mimoriadnym udalostiam, chrániť životy a zdravie ľudí a predchádzať škodám na majetku. V monitorovaní geologických rizík je nevyhnutné pokračovať," poukázal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Z pohľadu kontaminácie sú dlhodobo znečistené toky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec, vyplýva z materiálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok