Rusko sa nesnaží izolovať. Putin verí, že vojenské ciele na Ukrajine sa podarí dosiahnuť

TA3 TASR
12.4.2022 13:58

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť.

Putin
TASR/AP

Šéf Kremľa sa tak vyjadril na návšteve kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe pri hraniciach s Čínou, kde sa v utorok stretol aj s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Ide o prvú Putinovu cestu mimo Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin ofenzívu ruských síl na Ukrajine komentoval slovami "nemali sme na výber" a označil ju za "správne rozhodnutie". "Niet pochýb, že naše ciele dosiahneme," povedal s tým, že ide o "absolútne jasné a vznešené" zámery.

Ruský prezident zopakoval aj svoje tvrdenia, že "špeciálna vojenská operácia" je zameraná na ochranu obyvateľov v oblastiach východnej Ukrajiny. Tie sú ovládané separatistami podporovanými Moskvou.

Ukrajina sa podľa Putinových slov zmenila na "protiruskú pevnosť", kde sa "rozvíjajú výhonky nacionalizmu a neonacizmu". Takéto obvinenia slúžiace ako zámienka na vojenskú ofenzívu Kyjev aj Západ odmietajú.

Putin tiež poznamenal, že Rusko nemá záujem o izoláciu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že zahraničným mocnostiam sa Rusko izolovať nepodarí. "Celkom určite je nemožné v dnešnom svete niekoho izolovať – najmä takú obrovskú krajinu, akou je Rusko," podotkol s tým, že "budeme spolupracovať s tými partnermi, ktorí s nami spolupracovať chcú".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok