Rusko je bez banánov. Vojna na Ukrajine hodila šupku pod nohy ekvádorským pestovateľom

TA3/hm ČTK
12.4.2022 14:00

Až donedávna panoval na ekvádorských banánových plantážach ruch a zhon, ktorý dokazoval silné exportné postavenie tohto odvetvia. Ale z týždňa na týždeň banánové háje stíchli, ako sa obchod s týmito plodmi stal jednou z ďalších obetí ozbrojeného konfliktu, ktorý sa odohráva v druhej polovici sveta.

Rusko je bez banánov. Vojna na Ukrajine hodila šupku pod nohy ekvádorským pestovateľom
Profimedia

Ekvádor je najväčším svetovým vývozcom banánov, ale aj toto odvetvie zasiahla vojna na Ukrajine. Teraz nie je kam banány posielať a kontajnery s hnijúcimi ovocím sa hromadia neďaleko miesta, kde ich robotníci zložili, píše agentúra AFP.

"Každý piaty banán vypestovaný v Ekvádore obvykle putuje na Ukrajinu a do Ruska," povedal Franklin Torres, prezident ekvádorskej federácie producentov banánov FENABE. "Takže nás táto vojna skutočne veľmi zasiahla," dodal.

Žiadni kupci

Do Ruska za bežnej situácie každý rok mieria z Ekvádoru banány za takmer 700 miliónov dolárov; spoločne na Ukrajinu a do Ruska každý týždeň prúdia takmer dva milióny škatúľ s banánmi. Kvôli medzinárodným sankciám uvaleným po invázii na Ukrajinu však Rusko svoje náklady banánov nedostáva. Konflikt zbrzdil okrem iného aj produkciu v meste El Triunfo neďaleko hlavného ekvádorského prístavu Guayaquil.

banány TASR/Jaroslav Novák (ilu)

"Pestovatelia banánov skončili, už tri týždne som nespracovala jednu debnu," povedala 62-ročná Mireya Carrerová, majiteľka banánovej plantáže Thalia. "Zamestnanci odchádzajú sami, bez toho, aby dostali výpoveď, pretože im nemôžu zaplatiť," dodala. Zo svojej 28-hektárovej plantáže obvykle naplnila týždenne tri kontajnery s 3000 škatúľ banánov, z ktorých každý váži 20 kíl. "Teraz mám 7000 trsov banánov a žiadneho kupca," dodala Carrerová.

Pestovateľov banánov tiež postihol pokles cien. Produkcia jednej škatule banánov stojí päť a pol dolára a bežná výkupná cena je 6,25 dolárov. "Ale teraz nám za každú škatuľu banánov ponúkajú menej ako dva doláre a niekedy len dolár. To je urážka pre akýkoľvek typ podnikania. To, čo dostávame, je hanebné a nestojí to ani za to, aby sme ich zbierali," povedal Torres.

Milión debien nepredaných banánov

A kríza zasiahla nielen Ekvádor. Keď ostatné trhy videli prebytok banánov v Ekvádore, "začali znižovať svoje cenové ponuky," uviedol Richard Salazar, prezident združenia pre komercializáciu a vývoz banánov ACORBANEC. Za posledný mesiac zostal pestovateľov zhruba milión debien nepredaných banánov.

Ekvádor má 10-tisíc hektárov banánových plantáží, ktoré v roku 2021 priniesli celosvetový obrat takmer 3,5 miliardy dolárov. V tejto juhoamerickej krajine pôsobí viac ako 260 vývozcov a toto odvetvie vytvára 50-tisíc priamych a 250-tisíc nepriamych pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok