Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnia do dvoch až troch týždňov, tvrdí britský rezort obrany

TA3 TASR
12.4.2022 10:46

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe uviedlo, že v priebehu nasledujúcich dvoch až troch týždňov očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny.

Rezort obrany v Londýne tiež konštatuje, že ruské útoky sa naďalej sústreďujú na pozície ukrajinských síl neďaleko Doneckej a Luhanskej oblasti a ďalšie boje sa vedú v okolí miest Cherson a Mykolajiv. Rusko tiež opäť útočí smerom na Kramatorsk, kde minulý týždeň pri útoku na železničnú stanicu zahynuli desiatky ľudí.

V správe sa ďalej píše, že pokračuje sťahovanie ruských síl z Bieloruska, odkiaľ sa presúvajú na východnú Ukrajinu, kde majú podporiť vojenskú operáciu.

Štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heappey povedal, že Londýn overuje informácie o údajnom použití chemických zbraní, konkrétne fosforovej munície, ruskou armádou v obliehanom meste Mariupol. Ak sa nájdu takéto dôkazy, "na stole budú všetky možnosti", čo sa týka reakcie zahraničia, povedal Heappey pre televíziu BBC.

"Overenie je jednoznačne veľmi dôležité," zdôraznil. "Ak boli použité chemické zbrane, bude to veľmi dôležitý okamih pre nášho premiéra (Borisa Johnsona) a ďalších šéfov vlád na svete," poznamenal. "(Ruský) prezident (Vladimir) Putin si musí byť vedomý, že použitie chemických zbraní je neprijateľné," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok