Le Penová stavia na umiernenosť. Voči EÚ má výhrady, odchod z nej už neplánuje

TA3 TASR
12.4.2022 10:45

Francúzska krajne pravicová kandidátka na prezidentku Marine Le Penová uviedla, že nemá v úmysle usilovať sa o odchod Francúzska z Európskej únie, a to ani v prípade, že zlyhajú jej snahy o reformu dvadsaťsedmičky. Europoslankyňa to povedala v rozhovore so stanicou France Inter. V predvolebnej kampani pred piatimi rokmi pritom patril odchod z EÚ a z eurozóny k hlavným bodom jej programu.

Marine Le Penová 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Výhrady voči EÚ

"Veľká väčšina Francúzov si neželá Európsku úniu v jej súčasnej podobe. Je to únia, ktorá funguje na antidemokratických princípoch, používa vyhrážky a vydieranie," povedala Le Penová. Na priamu otázku moderátora však odpovedala, že odchod z EÚ presadzovať nemieni.

Európa by podľa političky mala spolupracovať, ale v rámci iného projektu. Pochválila napríklad celoeurópsky vesmírny projekt Ariane alebo spoluprácu v rámci spoločnosti Airbus. Naopak kritizovala únijnú poľnohospodársku politiku, ktorá podľa nej znižuje potravinovú sebestačnosť Európy, čo sa podľa nej najmä počas vojny na Ukrajine ukazuje ako nežiaduce a nebezpečné. Únia má podľa Le Penovej tiež príliš prísne energetické normy, ktoré Francúzsku zväzujú, a tá preto nie je konkurencieschopná.

Proti islamským šatkám

Le Penová chce v prípade zvolenia do prezidentského úradu zakázať nosenie náboženskej šatky na verejnosti. Podľa nej totiž šatka "izoluje a na tých, ktorí ju nenosia, je vyvíjaný nátlak". "Závoj je islamistická uniforma, nie moslimská. Je to uniforma ideológie, nie náboženstva," dodala prezidentská kandidátka.

V tohtoročnej prezidentskej kampani sa kvôli vojne na Ukrajine tradične výrazná téma islamu a migrácie dostala čiastočne do pozadia. Do verejnej debaty ho okrem Le Penovej cielene vnášal aj ďalší krajne pravicový politik Éric Zemmour, ktorý ale v nedeľnom prvom kole volieb neuspel. Pre druhé kolo podporil práve Le Penovú.

Polhodinový rozhovor s Le Penovou sa venoval témam, ktoré zaujímajú francúzsku verejnosť pred druhým kolom prezidentských volieb. To sa koná 24. apríla a Le Penová do neho postúpila spolu so súčasným šéfom Elyzejského paláca Emmanuelom Macronom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok