Francúzsko vyhostí šesť ruských diplomatov. Dôvodom je špionáž

TA3 TASR
12.4.2022 06:52

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v pondelok za nežiadúce osoby šesť ruských diplomatov po tom, ako francúzska tajná služba prišla po vyšetrovaní k záveru, že ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska.

hacker špión agent klávesnica počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Po ukončení veľmi dlhého vyšetrovania Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) odhalilo v nedeľu 10. apríla tajnú operáciu, ktorú na našom území vykonávali príslušníci ruskej tajnej služby," uvádza francúzsky rezort vo vyhlásení.

V tom sa ďalej uvádza, že vyhosťuje "šiestich ruských agentov", ktorí vo Francúzku pôsobili pod diplomatickým krytím, pričom ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že Rusko bude na vyhostenie svojich diplomatov z Francúzska reagovať primeraným spôsobom. Francúzsko pritom tento mesiac už vyhostilo 35 Rusov s diplomatickým statusom v rámci koordinovaného kroku viacerých európskych krajín.

Aj napriek kritike sa francúzsky prezident Emmanuel Macron snaží o udržanie dialógu so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorému pravidelne telefonuje. Robí tak v rámci snáh o dosiahnutie mieru na Ukrajine a začatie dôveryhodných rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

Napätia medzi Parížom a Moskvou však v posledných týždňoch podľa Reuters narastá. Francúzsko si totiž v uplynulých niekoľkých týždňoch už trikrát predvolalo ruského veľvyslanca – z toho dvakrát pre príspevky, ktoré na sociálnej sieti Twitter zverejnila ruská ambasáda a ktoré Francúzsko označilo za neakceptovateľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok