Borrell: Prioritou Únie by mala byť ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu, nie ďalšie sankcie

TA3 TASR
11.4.2022 20:13

Prioritou Európskej únie by v čase ruského útoku na východe tejto krajiny malo byť poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci - nie ďalšie sankcie. Povedal to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

Borrell: EÚ vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko
TASR/AP

Situácia v separatistickom regióne Donbas sa podľa neho vystupňuje "so sankciami i bez nich". Prerušenie dovozu plynu z Ruska ruskú armádu nezastaví. Naozaj dôležitá je podľa jeho slov pomoc a obrana.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ v pondelok rokovali o ďalšom postupe vo vojne na Ukrajine vrátane nových sankcií namierených voči dovozu ropy z Ruska i o zaslaní ďalšej vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov eur, píše DPA.

Borrell dodal, že ďalší balík vojenskej pomoci musia ešte odsúhlasiť členské krajiny EÚ, Európsky parlament i parlamenty jednotlivých členských krajín. EÚ už vo februári a v marci schválila dva vojenskej balíky pomoci pre Ukrajinu, každý v hodnote 500 miliónov eur, pripomína DPA.

Borrell takisto pripomenul záväzok EÚ vyvodiť voči Rusku zodpovednosť za údajné vojnové zločiny na Ukrajine. Predstavitelia EÚ z poradnej misie Európskej únie na Ukrajine (EUAM) majú podľa jeho slov prokurátorom Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) pomôcť s vyšetrovaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok