Ruské vojská sa sústredili v Donbase, na ofenzívu to ale nevyzerá, vyhlásil Pentagón

TA3 TASR
11.4.2022 18:00

Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Donbase a zvyšuje tam zásobovanie svojich jednotiek. Tieto pohyby však zrejme nie sú začiatkom novej ofenzívy v oblasti, povedal v pondelok agentúre Reuters nemenovaný vysoký činiteľ Pentagónu. Poznamenal tiež, že USA nevideli dôkazy toho, že by Rusko zničilo na Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, ako tvrdí Moskva.

Pentagon 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ukrajinskí činitelia už niekoľko dní varujú, že sa Rusko zrejme po stiahnutí svojich vojsk zo severu a severovýchodu Ukrajiny chystá posilniť útoky, ktoré vedie na východe krajiny okolo dvoch proruských samozvaných separatistických republík.

Podľa vysokého činiteľa Pentagónu sa niektoré ruské jednotky, ktoré sa v poslednej dobe stiahli od metropoly Kyjeva a jeho okolia do Bieloruska, presúvajú na východ Ukrajiny. Rusko pritom podľa neho posilňuje svoje pozície najmä okolo mesta Doneck, nezdá sa však, že by chystalo obnovený výpad.

USA podľa činiteľa tiež zatiaľ nevideli dôkazy toho, že by Rusko zničilo na Ukrajine v posledných dňoch protivzdušné systémy S-300. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské sily zlikvidovali tieto systémy pri meste Dnipro a v Starobohdanivke v Mykolajivskej oblasti. Podľa Moskvy sa pritom jednalo o vybavenie, ktoré Ukrajine poskytla jedna z európskych krajín.

Tento systém sovietskej konštrukcie pritom minulý týždeň dodalo Ukrajine Slovensko. Slovenský premiér Eduard Heger v nedeľu večer odmietol, že by išlo práve o vybavenie poskytnuté jeho krajinou. Dnešné oznámenie ruského ministerstva obrany o ďalšom údajnom zásahu tohto systému zatiaľ nekomentoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok