Nemecko eviduje rozsiahle indície vojnových zločinov na Ukrajine, povedala šéfka nemeckej diplomacie

TA3 TASR
11.4.2022 13:57

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok povedala, že Nemecko eviduje "rozsiahle indície" nasvedčujúce tomu, že počas ruskej invázie dochádza na Ukrajine k páchaniu vojnových zločinov.

ONLINE:
TASR/AP

Baerbocková to povedala novinárom pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa koná v Luxemburgu. "Napokon budú musieť (o podozreniach zo spáchania vojnových zločinov) rozhodnúť súdy, ale pre nás je najdôležitejšie zabezpečiť všetky príslušné dôkazy," uviedla podľa agentúry Reuters šéfka nemeckej diplomacie.

Baerbocková sa vyjadrila aj k dodávkam ruských energonosičov, od ktorých je Nemecko značne závislé, no nedávno avizovalo, že bude hľadať alternatívne dodávky energie, približuje stanica BBC.

"Ako nemecká spolková vláda sme už dali jasne najavo, že dôjde k úplnému vyradeniu (používania) fosílnych palív, počnúc uhlím a následne pokračujúc ropou a zemným plynom, pričom aby sa toto mohlo implementovať spoločne v rámci (celej) Európskej únie, potrebujeme, koordinovaný plán na úplné vyradenie fosílnych palív," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok