Heger vyzval partnerov k solidarite pre prípad odpojenia EÚ od dodávok energií z Ruska

TA3 ČTK
11.4.2022 12:50

Slovenský premiér Eduard Heger vyzval európskych partnerov k solidarite s Bratislavou pre prípad spoločného odstrihnutia od dodávok zemného plynu a ropy z Ruska kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Povedal to po schôdzke so svojim belgickým kolegom Alexanderom De Crooom, ktorý pre Hegerovu požiadavku vyjadril pochopenie.

Slovensko je teraz závislé na dodávkach energií z Ruska. Obaja politici vyjadrili podporu vojnou zasiahnutej Ukrajine. "Je dôležité, aby sme dostali záruky od našich partnerov v Európskej únii. Slovensko je zodpovedným partnerom pri preprave plynu do západnej Európy. Niečo také potrebujeme od krajín, ktoré sú na sever, západ a juh od nás, ak dôjde k zmene zdroja. Dnes sme na začiatku reťazca, potom by sme boli na konci," povedal Heger.

Predseda slovenskej vlády opäť odmietol požiadavku Moskvy ohľadom platieb za plyn v rubľoch. Možnosť úhrady v ruskej mene predtým pripustil slovenský minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý za to čelil kritike od niektorých svojich koaličných partnerov.

Belgický premiér na návšteve Bratislavy sľúbil solidaritu pri dodávkach plynu pre prípad odstrihnutia európskeho bloku od dodávok z Ruska. "Chápem, že my sme v tomto prípade na začiatku (reťazca). Ak prijmeme kroky, musíme sa uistiť, že bezpečnosť bude zaistená pre všetkých, aj pre Slovensko," povedal.

Za dôležitú označil predseda belgickej vlády jednotu EÚ v otázke protiruských sankcií i pomoci ukrajinským utečencom. Povedal tiež, že vojnové zločiny na Ukrajine počas terajšieho konfliktu nemôžu zostať nepotrestané. Podľa Hegera, ktorý minulý týždeň navštívil Kyjev, Ukrajinci chcú byť súčasťou Európy, ktorá je postavená na hodnotách slobody a demokracie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok