V druhom kole prezidentských volieb sa stretnú Macron a Le Penová, čakajú ich dva týždne náročnej kampane

TA3 TASR ČTK
11.4.2022 06:53

Vo Francúzsku podľa konečných výsledkov do druhého kola prezidentských volieb postúpili súčasný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 percentami a nacionalistka Marine Le Penová s 23,15 percentami.

Konečné výsledky sa príliš nelíšia od tých predbežných, zverejnených v nedeľu večer po skončení prvého kola hlasovania. Macron aj Le Penová už v pondelok zahájili kampaň pred druhým kolom, ktoré bude 24. apríla. Prieskumy predvídajú tesný súboj.

Štyri nové prieskumy z nedeľňajšieho večera pritom naznačujú podobne vyrovnané druhé kolo prezidentských volieb. Podľa ich priemeru by skončilo pomerom 53 k 47 percentám v prospech Macrona, priblížila AFP. V roku 2017 Macron porazil Le Penovú so ziskom 66 percent hlasov.

Na treťom mieste skončil s 21,95 percentami krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon. Napriek kritickej päťpercentnej hranici, ktorá rozhoduje o výške štátneho príspevku na predvolebnú kampaň, sa prehupol aj krajne pravicový bývalý novinár Éric Zemmour. Získal 7,07 percenta a pre druhé kolo podporil Le Penovú. Mélenchon avizoval, že sa najprv poradí so svojimi voličmi a až potom oznámi, koho podporí v druhom kole. Zároveň ich však vyzval, aby nehlasovali za Le Penovú.

Na piatom mieste skončila republikánka Valérie Pécresseová s 4,78 percentami, ktorá už svojich stúpencov požiadala o finančnú podporu na uhradenie kampane. K urnám v nedeľu dorazilo 73,69 percenta registrovaných voličov. Je to druhá najnižšia volebná účasť pre prvé kolo prezidentských volieb, najnižšia bola v roku 2002.

Voľby sú tak výrazným neúspechom pre "tradičné" vládne strany – Socialistickú stranu (PS) i Republikánov (LR). Konzervatívna politička Valérie Pécresseová z LR dostala 4,79 percenta, kandidát Zelených Yannick Jadot 4,58 percenta a socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová 1,73 percenta hlasov. Účasť na voľbách dosiahla približne 74 percent, čo je pokles o takmer štyri body oproti prvému kolu prezidentských volieb z roku 2017.

Kľúčovým momentom bude televízna diskusia oboch prezidentských kandidátov 20. apríla. Posledná debata, sledovaná miliónmi divákov, máva značný vplyv na konečný výsledok, čo sa prejavilo aj v posledných voľbách, keď z nej úspešnejšie vyšiel Macron, dopĺňa AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok