Mikulec bude naďalej podporovať vojenskú pomoc Ukrajine. Odovzdanie S-300 bolo zodpovedné, uviedol

TA3
10.4.2022 12:13

Náš jediný obranný raketový systém S-300 sme darovali Ukrajine. Podľa premiéra je to zodpovedné rozhodnutie. Robert Fico zasa tvrdí, že nás vláda vťahuje do vojny s Ruskom. Minister vnútra ustál ďalšie odvolávanie v parlamente. Podľa Petra Pellegriniho však jediné čo dokázal, je vojna v polícii. Čo na to Roman Mikulec?

Minister vnútra SR Roman Mikulec si myslí, že pri odovzdaní systému S-300 Ukrajine neriskujeme konflikt s Ruskom. "Je to obranný systém," Mikulec hovoril, že máme aj adekvátnu náhradu, a to v podobe systému Patriot. Minister kritizoval Fica za to, že straší Slovákov a aj za to, že odletel na dovolenku súkromným lietadlom. Dovolenka Roberta Fica mala podľa Mikulca stáť 80-tisíc eur. 

"Považujem za úplne normálne, že takáto operácia (presun S-300 - pozn. redakcie) bola utajená. Je to vec, ktorá sa nedá urobiť verejne," povedal. Minister vnútra potvrdil, že na rokovaní vlády boli aj rozdielne názory a viedla sa diskusia. 

Podľa neho by systém S-300 aj tak budúci rok skončil na Slovensku, pretože nie sú zabezpečené dodávky náhradných dielov ani servis. "Patriot je oveľa efektívnejší ako S-300, dokáže sledovať viac cieľov a má viac ako dvojnásobný dosah. Výhod je viac," uviedol. 

Minister bude aj naďalej podporovať vojenskú pomoc Ukrajine. Ruskú agresiu je potrebné odsúdiť a Ukrajine pomôcť. Mikulec by bol aj za to, aby na Slovensko prišlo viac vojakov NATO. "Prítomnosť vojsk NATO je úplne v poriadku," dodal.  

Ekonomika nie je v dobrom stave

Minister práce Krajniak predstavil pomoc pre najchudobnejších, a to vo výške 100 eur. Mikulec hovoril, že žiadna krajina nedokáže zvyšovanie cien pokryť bez toho, aby to malo vplyv na sociálne aspekty. 

"Slovenská ekonomika nie je v dobrom stave." Mikulec uviedol, že za to môžu predchádzajúce vlády. "Bohužiaľ, musíme brať do úvahy ekonomiku a stav verejných financií tak, ako sú. Posledné dva roky pandémie a teraz konflikt na Ukrajine sú obrovskou záťažou," povedal Mikulec. 

OĽANO výmenu neplánuje

Mikulec potvrdil, že OĽANO výmenu na poste ministra vnútra neplánuje. Zároveň hnutiu poďakoval za podporu. "Opozícii ide o to, že sa obávajú možno svojej budúcnosti. Netvrdím, že všetko je ideálne, na druhú stranu som presvedčený, že sme urobili kus dobrej práce."

Dôvodom odvolávania malo byť to, že rezort vnútra si najal na zvládanie utečeneckej krízy súkromnú firmu. "Zmluva je zatiaľ platná," povedal, že Fico nemá právo kritizovať, keďže chodí na dovolenku za 80-tisíc eur. 

"Mohli sme možno komunikovať inak, ale v tej časovej tiesni sme si to neuvedomili." Štát podľa neho neodovzdal riadenie krízy do rúk súkromnej spoločnosti. Mikulec povedal, že štát použil súkromnú spoločnosť, aby pomohla manažovať centrum v Michalovciach. Myslí si, že použili priame rokovacie konanie v súlade so zákonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok