Ďalší triumf Scuderie Ferrari. VC Austrálie vyhral Leclerc, Verstappen opäť nedokončil

TA3 TASR
10.4.2022 08:52

Monačan Charles Leclerc na Ferarri triumfoval na Veľkej cene Austrálie, tretích pretekoch tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta F1. Na druhom mieste prišiel do cieľa Mexičan Sergio Perez z Red Bullu, tretí finišoval Brit George Russell na Mercedese.

Pre 24-ročného Leclerca to bolo druhé víťazstvo v sezóne, keď triumfom nadviazal na prvenstvo v kvalifikácii, rovnako ako na prvom podujatí sezóny v Bahrajne. Po štvrtom triumfe v kariére výrazne navýšil náskok na čele priebežného poradia sezóny 2022, keďže jeho najbližší prenasledovatelia Carlos Sainz ani Max Verstappen nedokončili preteky.

Druhé pódiové umiestenie v kariére a prvé "ozajstné" dosiahol Brit George Russell. Tretím miestom vybojoval svoje prvé pódium vo farbách Mercedesu. Prvé v kariére zažil v sezóne 2021 na VC Belgicka, na ktorej sa však odjazdilo iba jedno hodnotené kolo a udeľovali sa iba polovičné body. Leclerc získal v Melbourne 26 bodov, keďže odjazdil aj najrýchlejšie kolo. V sezóne nazbieral už 71 bodov.

Monačan si svoju druhú pole position v sezóne postrážil a vydareným štartom sa udržal pred Verstappenom. Prvé kolo vyšlo Hamiltonovi, ktorý sa z piateho miesta dostal pred Norrisa aj Pereza. O najdramatickejší moment úvodu pretekov sa postaral Sainz, ktorý po nevydarenej kvalifikácii a štarte z 9. miesta neudržal v 2. kole monopost na trati a po výjazde do štrku sa pre neho preteky skončili. Na trať prišlo safety car, ktorého prvú prítomnosť žiadny z pretekárov nevyužil na prezutie. V 10. kole Perez využil systém DRS a na rovinke sa dostal cez Hamiltona. Na čele sa ustálilo poradie Leclerc - Verstappen - Perez.

Hamilton sa po návšteve boxov v 24. kole vrátil na trať pred Pereza, ktorý si po ďalšom vzájomnom súboji vybojoval 3. priečku a následnú snahu Hamiltona o odvetu zabrzdila ďalšia prítomnosť bezpečnostného vozidla. Safety car prišiel na trať po tom, ako Sebastian Vettel na okamih stratil kontrolu nad monopostom, vrazil do bariéry a musel odstúpiť. Vyťažil z toho Russell, ktorý rýchlo prezul a ocitol sa na 3. mieste pred Perezom. Bezprostredne po reštarte druhý Verstappen zatlačil na lídra Leclerca, ktorý si však dokázal udržať pozíciu. 

Holanďan živil šancu na úspech do 39. kola, v ktorom mu zlyhal pohonný agregát a už druhýkrát v sezóne musel predčasne odstúpiť. Leclerc bol na prvom mieste suverénny, jeho náskok na druhého Pereza postupne narastal a v závere pretekov bol vyše 20-sekundový. Tretie miesto si za Perezom udržal Russell pred tímovým kolegom Hamiltonom. Sezóna F1 bude pokračovať o dva týždne Veľkou cenou Emilia Romagna na okruhu v talianskej Imole. Pretekom bude predchádzať kvalifikačný šprint, štart VC je na programe v nedeľu 24. apríla o 15.00 SELČ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok