Zemmour údajne rozosielal falošné prieskumy, ktoré ho favorizovali. K situácii sa odmietol vyjadriť

TA3 TASR
9.4.2022 15:13

Krajne pravicový kandidát vo francúzskych prezidentských voľbách Éric Zemmour v piatok večer údajne rozosielal cez e-maily a SMS správy falošné prieskumy, ktoré ho favorizovali, informuje denník Le Monde.

Bývalý kontroverzný novinár Zemmour chce byť francúzskym prezidentom, zatiaľ nemá dostatočnú podporu
TASR/AP

"Mám k dispozícii skutočné prieskumy, o ktorých nikto nehovorí a ktoré mi zaručujú druhé kolo proti Emmanuelovi Macronovi. Nenechajte si tieto voľby ukradnúť, neverte tomu, čo vám hovoria médiá," napísal Zemmour na Telegrame. Denník Le Monde ho oslovil pre komentár, kandidát sa však k situácii odmietol vyjadriť, informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

Národná komisia pre kontrolu volebnej kampane vyzvala na čo najväčšiu opatrnosť pri šírení takýchto falošných prieskumov, pretože môžu obsahovať zavádzajúce informácie, píše portál Franceinfo. Agentúra Qotmii, ktorá prieskum vypracovala, totiž nepoužíva bežnú metodológiu, namiesto toho meria aktivitu spojenú s kandidátom na sociálnych sieťach, píše Le Monde.

Podľa posledného prieskumu agentúry Ispos-Sopra Steria, ktorý vyšiel v piatok, má Zemmour deväťpercentnú podporu, nachádza sa teda na štvrtom mieste. Pred ním je ľavičiar Jean-Luc Mélenchon so ziskom 17,5 percenta, nacionalistka Marine Le Penová s 22,5 percenta hlasov a na prvom mieste je súčasný prezident Emmanuel Macron, ktorý by mal podľa prieskumu získať 26,5 percenta. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v nedeľu. Druhé kolo je naplánované na 24. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok