Najvyšší čas zazimovať oblečenie: Bundy nedávajte do vákuových vriec a čižmy zaveste

TA3/zm
12.4.2022 08:00

Aprílové počasie je ešte premenlivé, ale zimné veci by ste už rozhodne mali odložiť, aby prečkali niekoľko sezón, kým sa vrátia na poličky do skrine. Páperovým bundám nesvedčí, ak ich uskladníte vákuovo a čižmy budete nosiť dlhšie, ak ich zavesíte. Poznáte tieto a ďalšie triky na zazimovanie oblečenia?

Najvyšší čas zazimovať oblečenie: Bundy nedávajte do vákuových vriec a čižmy zaveste
Pexels/Andrea Piacquadio

Zimné oblečenie a obuv si vyžaduje špeciálne uskladnenie, aby vydržalo čo najdlhšie funkčné. Naučte sa niekoľko skvelých rád, vďaka ktorým budú vaše veci aj o rok ako nové.

Všetko operte a vyčistite

Väčšina z nás nemá toľko priestoru v skrini či šatníku, aby sme v ňom mohli mať celoročné oblečenie krásne povešané a poskladané v policiach. Sezónne veci teda zvyčajne skladujeme v úložných boxoch, vákuových vreckách či krabiciach. Pred tým, ako sa pustíte do výmeny zimných vecí za jarné, mali by ste ich najskôr všetky obrať alebo zobrať do čistiarne.

Zabaliť veci, ktoré ste mali čo i len raz na sebe, nie je šťastný nápad. O rok ich vytiahnete zatuchnuté a navyše, odležaná špina ide z oblečenia horšie dole.

Detailný prístup k topánkam

Platí to aj pri topánkach. Pred tým, ako schováte zimnú obuv, ubezpečte sa, že je vyčistená aj podrážka, nie len vrchná a viditeľná časť topánok. Samozrejme, tá potrebuje rovnako opateru. Podľa materiálu použite impregnačný sprej či krém a až potom obuv odložte do boxov.

Väčšina topánok bude ležať v škatuliach, ale určité typy topánok potrebujú držať tvar. Ideálne je napríklad semišové čižmy zavesiť a vypchať vnútro. Ak takú možnosť nemáte a budú odpočívať ležmo, aj tak ich vnútro aspoň vysteľte, aby bol materiál napnutý. Pomôcť vám môžu na to napríklad staré noviny.

Objemné bundy

Zima praje aj športom a outdoorové oblečenie je pri uskladňovaní kapitolou samo o sebe. Aby nestratilo nepriepustnú membránu, ktorá chráni pred snehom a dažďom, perte ho bez aviváže alebo naozaj nešetrite a zájdite do čistiarne.

Či už ide o zimnú bundu na šport alebo bežné nosenie, všetci vieme, aké je objemná na uskladnenie. Preto máme tendenciu práve tieto kúsky ukladať do vákuových vriec, čo im však robí veľmi zle. Výplň z pierok či iného materiálu potrebuje priestor, aby bola bunda nadýchaná. Odsatím vzduchu by sa už na budúcu zimu nemusela vrátiť do svojho pôvodného tvaru.    

Témy: bunda Materiál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok