Sardinky, mak, kapusta i sója: Toto je jedálny lístok pre zdravé a pevné nechty

TA3/zm
11.4.2022 16:00

Jedlo má obrovskú silu a platí to aj v prípade výživy nechtov. Ak nechcete, aby sa vám lámali alebo štiepili, toto by ste mali zaradiť na svoj jedálny lístok.

Sardinky, mak, kapusta i sója: Toto je jedálny lístok pre zdravé a pevné nechty
Pexels/MART PRODUCTION

Lámu sa vám nechty a vy ani za nič neviete prísť na to, kde je problém? Je veľká pravdepodobnosť, že nemáte dobre vyskladaný jedálny lístok. Aj nechty môžu byť hladné a v takom prípade im treba dopriať tieto potraviny.

Vápnik

Ak sa vám lámu nechty, určite ste najčastejšie počuli vetu, že vám chýba vápnik. Ten je potrebný tak pre zdravie kostí, ako aj nechtov, inak nemajú byť z čoho pevné. V strave majú najviac vápnika obsiahnuté mliečne výrobky, no ak máte intoleranciu na laktózu, ešte vás môže zachrániť brokolica, sója a mak. Nepohrdnite ani orechmi, konkrétne lieskovcami a mandľami.

Omega-3 mastné kyseliny

Ak sa aspoň trochu zaujímate o zdravú stravu, určite viete, že niektoré tuky sú pre telo prospešné a iné nie. Nechty pre svoju pružnosť potrebujú podobne ako vlasy a pokožka omega -3 mastné kyseliny. Tie sa najprirodzenejšie nachádzajú v tučných rybách. Doprajte si preto sardinky či makrelu a nebojte sa rybieho tuku.

Mimo morských pochúťok nájdete tieto zdravé tuky aj v avokáde a najrozličnejších orechoch a semienkach.

Betakarotén

Väčšine z nás sa betakarotén spája s dobrým opálením, ale v skutočnosti je zodpovedný aj za zdravý stav kože a nechtov. O tom, že ho obsahuje mrkva, určite viete. Ale rovnako sa betakarotén nachádza v akejkoľvek oranžovej zelenine, určuje totiž jej zafarbenie. Doprajte si preto aj batáty či tekvicu hokaido.

Vitamín B a C

Nechty potrebujú pružnosť, pevnosť i lesk. A to všetko zabezpečia vitamíny, najmä béčko a céčko. Vitamín C je celkom jasný, nájdete ho v ovocí a zelenine, napríklad citrusoch či kapuste. Béčko si zas doprajte v podobe celozrnných potravín.  

Témy: Sója kapusta
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok