Modrý pondelok a ďalšie farebné dni do Veľkej noci: Viete, podľa čoho dostali svoje meno?

TA3/zm
11.4.2022 08:00

Posledné dni pred Veľkou nocou venuje väčšina Sloveniek upratovaniu a pečeniu. Sviatky by však mali byť aj o tom, že spomalíte. Poznáte tradície, ktoré dali napríklad aj mená najbližším dňom?

Modrý pondelok a ďalšie farebné dni do Veľkej noci: Viete, podľa čoho dostali svoje meno?
Pexels/Karolina Grabowska

Včerajšia Kvetná nedeľa otvorila posledný týždeň do Veľkej noci, pred nami je však ešte niekoľko farebne pomenovaných dní, ktoré s blížiacimi sa sviatkami jari súvisia. Viete, ako dostali svoje meno a čo symbolizujú?

Modrý pondelok

Dnešný deň, 11. apríl je označovaný ako Modrý pondelok a meno dostal podľa farby látky, ktorou sa zdobili kedysi kostoly. Nemecký názov tohto dňa vychádza zo slova blau, ktoré okrem farby znamená aj práceneschopnosť, čím si v minulosti chceli naši predkovia uctiť deň voľna. V súčasnosti však tento deň nie je sviatkom a do práce chodíme normálne.

Šedivý aj Žltý utorok

Zajtrajší 12. apríl má dva názvy, a to podľa počasia, ktoré v tento deň vyjde. Ak bolo slnečno, označovali ho naši predkovia ako Žltý utorok. Ak vyšlo zamračené počasie, hovorili o Šedivom utorku, ktorý má zároveň symbolizovať pavučiny. V tento deň sa totiž ženy v minulosti venovali najväčšiemu upratovaniu.

Zelený štvrtok

Tento týždeň nás čaká ďalší farebný deň vo štvrtok 14. apríla. Prívlastok zelený dostal kvôli pôstu. V tento deň by sa podľa kresťanských tradícii nielenže nemalo jesť mäso, ale na tanieri by ste mali mať niečo zelenej farby. Plus so zelenou farbou súvisí tradícia, že sa v tento deň zvykol vysádzať hrach.

V minulosti sa s týmto dňom spájala aj povera, že ak si niečo požičiate alebo sa pohádate, budete mať taký celý nasledujúci rok.  

Biela sobota

Po Veľkom piatku prichádza Biela sobota, ktorá tento rok padne na 16. apríl. Symbolizuje koniec pôstu a deň, kedy ženy bielili bielizeň. Z tohto rituálu vraj vznikol aj názov. V minulosti v tento deň pred kostolmi zapaľovali posvätený oheň, od ktorého ste si mohli odpáliť sviečku, rovnako bielej farby, a doniesť si posvätené svetlo domov, aby vás ochraňovalo.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok