ONLINE: Briti potvrdili, že ruské sily smerujú na juh a východ Ukrajiny. Krajinu opustili už 4 milióny ľudí

TA3 TASR ČTK
9.4.2022 07:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu sveta na útok v meste Kramatorsk. Z Ukrajiny sa už vrátil aj premiér Eduard Heger. Rusi sa podľa britského ministerstva obrany naďalej sústredia na Donbas, pokračujú aj útoky na civilistov. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:43 Dnes evakuovali 4532 ľudí. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková však uviedla, že autobusy na evakuáciu ľudí z Berdianska, Tokmaku a Enerhodaru sa museli vrátiť prázdne, pretože ich blokovali ruské sily. Ľudia z týchto miest sa mohli evakuovať len autami. 

23:28 Johnson a Zelenskyj hovorili aj o potrebe ďalších sankcií proti Rusku, ako aj o pokračujúcej podpore ukrajinskej obrany zo strany Spojeného kráľovstva.

23:07 NBÚ: Prostriedky zo špeciálneho účtu MMF na podporu Ukrajiny budú použité na stabilizáciu ekonomiky krajiny. Národná banka Ukrajiny potvrdila, že Kanada plánuje poslať až 1 miliardu kanadských dolárov (795 miliónov dolárov) na tento účet, schválený MMF 8. apríla.

22:40 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že je "hlboko sklamaný a zarmútený" správaním sa svojho starého priateľa, ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s napadnutím Ukrajiny.

22:15 Zelenskyj: Podpora ukrajinského boja za mier nie je len morálnou povinnosťou všetkých demokracií, všetkých európskych síl. Musí to byť obranná stratégia každého civilizovaného štátu.

21:56 Objavenie tiel mŕtvych civilistov v ukrajinských mestách "natrvalo poškvrnilo" povesť ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal v sobotu počas návštevy Kyjeva britský premiér Boris Johnson.

21:47 Ruský guvernér obvinil Ukrajinu zo streľby z mínometov na ruské územie. Guvernér Roman Starovoyt tvrdil, že hraničný priechod v Elizavetovke, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov od ukrajinskej Sumskej oblasti, bol ostreľovaný 9. apríla.

21:29 OSN zverejnila mapu nepriateľských akcií na Ukrajine. Ukazuje okrem iného počet vysídlených ľudí, ktorí sa presťahovali do bezpečnejších regiónov alebo opustili krajinu.

20:57 Ukrajina uvalila na Rusko úplné obchodné embargo. Rozhodnutie zakazuje dovoz všetkého tovaru z Ruska, Taras Melnychuk, uviedol 9. apríla zástupca vlády v parlamente. V roku 2021 Ukrajina doviezla z Ruska tovar v hodnote viac ako 6 miliárd dolárov.

20:40 EIB prisľúbila 4 miliardy eur na podporu ukrajinských utečencov. Cieľom programu Európskej investičnej banky je podporovať členské štáty EÚ pri prijímaní ukrajinských vojnových utečencov a pomáhať im pri budovaní bytov, škôl a nemocníc, aby ich mohli privítať.

20:29 Irpiň. Ústredný dom kultúry.

20:11 V rámci novej výmeny bolo prepustených 26 ukrajinských vojnových zajatcov. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk uviedla, že medzi nimi je 12 vojakov a 14 civilistov, ale nezverejnila počet vojnových zajatcov poslaných späť do Ruska. Je to už tretia výmena väzňov od 24. februára.

19:59 Ruské jednotky spustili 9. apríla ďalší raketový útok na obytnú štvrť v Charkove. Na mieste výbuchu sa vytvoril kráter hlboký päť metrov. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie bolo z bytov zachránených 7 ľudí a 8 bolo evakuovaných.

19:47 Guvernér Luhanskej oblasti uviedol, že ruské jednotky opäť zasiahli nádrž s kyselinou dusičnou v Rubižni. Vyzval obyvateľov regiónu, aby neopúšťali bombové kryty a zatvorili okná a dvere.

19:39 Po Johnsonovej prekvapivej návšteve Kyjeva 9. apríla prezident Volodymyr Zelenskij nazval Johnsona „priateľom“ a „jedným z najzásadnejších odporcov ruskej invázie“. 

19:26 Britský premiér Boris Johnson zverejnil vyhlásenie zo svojej sobotňajšej návštevy Kyjeva, v ktorom odhalil, že Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu ďalších 120 obrnených vozidiel a protilodných raketových systémov.

19:07 Premiér Viktor Orbán odsudzuje zabíjanie v Buči a plne podporuje medzinárodné vyšetrovanie zamerané na identifikáciu páchateľov týchto vrážd, uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

18:40 Rakúsky kancelár Karl Nehammer počas sobotňajšej návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, povedal, že očakáva ďalšie sankcie Európskej únie voči Rusku. Zároveň obhajoval nesúhlas svojej krajiny s prerušením dodávok ruského plynu.

18:35 Ozbrojené sily SR odmietajú tvrdenia, že odovzdaním systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine bolo Slovensko zatiahnuté do vojny. Dodávky zbraní sú podľa OS úplne legitímne a v súlade s medzinárodným právom.

18:21 Britský premiér Boris Johnson po prekvapivej sobotňajšej návšteve Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámil, že Spojené kráľovstvo pripravuje nový balík finančnej a vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

18:10 Zamestnanci Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny pokračujú v rozoberaní sutín v Borodyanke. Na mieste pracuje 237 záchranárov, 35 kusov techniky a 70 dobrovoľníkov. Rezort informoval, že pri prehliadke sa našlo telo jednej osoby.

17:50 CNN citovala nemenovaného európskeho predstaviteľa, ktorý povedal, že 29 taktických skupín ruského práporu je mimo prevádzky.

17:28 Údaje spravodajských služieb taktiež potvrdili, že ruské sily už úplne opustili sever Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že "na východe a na juhu sme videli koncentráciu zbraní, techniky a vojsk, ktoré sa chystajú obsadiť ďalšiu časť nášho územia".

17:05 Viac ako deväť miliárd eur poskytli darcovia pri dnešnej akcii na podporu Ukrajincov iniciovanej Európskou komisiou a kanadskou vládou, oznámila na twitteri predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Podľa agentúry Reuters tiež uviedla, že komisia vyčlení miliardu eur, z ktorých 400 miliónov poputuje do krajín "v prvej línii" utečeneckej vlny z Ukrajiny.

16:40 Vyše 4,4 milióna ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej invázie, teda od 24. februára. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

16:32 Slovensko poskytne 530 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov v SR zo zdrojov EÚ. Má ísť o nevyčerpané peniaze z eurofondov. Financie majú smerovať na humanitárnu pomoc a zabezpečenie základných životných potrieb, ale aj na podporu slovenských občanov napríklad prostredníctvom zriadenia škôlok v slovenských obciach.

16:18 Britský premiér Boris Johnson sa v sobotu počas návštevy Kyjeva stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Zelenského poradcu.

16:06 Ukrajina je pripravená bojovať a zároveň hľadať cestu k ukončeniu vojny s Ruskom prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:58 Ombudsmanka Ľudmyla Denisová uviedla, že Ukrajina zatiaľ nemôže overiť presné čísla, ale vláda násilné deportácie vyšetruje.

15:49 Ukrajinská polícia a súdni experti exhumujú telá zabitých počas ruskej okupácie Buče. Telá majú preskúmať, identifikovať a potom pochovať na miestnom cintoríne.

15:38 Podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Haidaia zahynula jedna osoba v Severodonecku, štyria ľudia boli zranení pri ostreľovaní obytnej budovy v Rubižne a v Lysyčansku sú hromadné požiare.

15:27 Škola v Boroďanke.

15:20 Rusko zorganizovalo v sobotu vojenské cvičenie v Kaliningrade – ruskej enkláve ležiacej na pobreží Baltského mora medzi Poľskom a Litvou. "Až 1000 príslušníkov armády... a vyše 60 kusov vojenského vybavenia bolo súčasťou kontroly," uviedlo veliteľstvo ruskej Baltskej flotily. Okrem toho počas noci absolvovalo vojenské manévre v Kaliningradskej oblasti aj 20 stíhačiek typu Su-27 a bombardérov námorného letectva typu Su-27. Tie nacvičovali útok na pozemné ciele a ciele pohybujúce sa nízkou rýchlosťou, vojenské stanovištia a vojenské vybavenie.

15:17 Ukrajinskí predstavitelia informovali, že na sobotu bolo dohodnutých desať humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z oblastí obliehaných ruskými silami. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uviedla, že jeden z koridorov je určený pre ľudí z mesta Mariupoľ.

Podľa BBC len niektorým z desiatok tisíc ľudí uväznených v zničenom prístavnom meste Mariupoľ sa zatiaľ podarilo odísť, ďalší potrebujú záchranu. Vereščuková dodala, že za posledné dva dni uniklo z miest na juhu a východe Ukrajiny cez humanitárne koridory približne desaťtisíc ľudí. 

14:55 Ukrajinci pomáhajú slovenskému trhu práce. Uviedol to v analýze Jozef Krabáč zo spoločnosti Trexima Bratislava s využitím údajov za rok 2021 z ich Informačného systému o cene práce. Podľa výsledkov z ISCP bol podľa neho vlani priemerný vek Ukrajincov pracujúcich v SR 38,8 roku, čo je o 5,6 roku menej ako priemerný vek zamestnaných Slovákov. Ukrajinci sú tak vo väčšej miere zastúpení v mladších vekových kategóriách a pozitívne dopĺňajú nerovnomernú demografickú štruktúru pracovných síl v SR.

14:40 Ruské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve v sobotu uviedlo, že ukrajinský "nacionalistický režim" pripravuje "ďalšiu provokáciu", v rámci ktorej bude "Rusko obvinené z údajného masakrovania civilistov v meste Irpiň" v Kyjevskej oblasti.

14:24 Ruskí predstavitelia obvinili americkú webovú platformu YouTube z blokovania kanála dolnej komory ruského parlamentu a varovali pred odvetnými opatreniami. Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin povedal, že Washington porušuje "práva Rusov". Spojené štáty chcú mať podľa neho "monopol na šírenie informácií". "To nemôžeme dovoliť," napísal na Telegrame.

14:11 Osoby, ktoré zabíjali civilistov v ukrajinskom meste Buča, sú vinné z páchania vojnových zločinov a musia za svoje činy niesť zodpovednosť. Vyhlásil to v sobotu nemecký kancelár Olaf Scholz. "Toto je niečo, na čo nemôžeme zabudnúť... Nemôžeme prehliadnuť, že je to zločin. Sú to vojnové zločiny, ktoré nebudeme akceptovať... tí, ktorí to urobili, sa musia zodpovedať," uviedol Scholz.

13:48 Minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti napísal, že systém S-300, ktorý sme poskytli Ukrajine, je už na mieste a "chráni životy ľudí".

13:26 Pozrite si aj celú tlačovú besedu premiéra Eduarda Hegera po návrate z Ukrajiny:

13:16 Ruské sily zničili muničný sklad na leteckej základni pri meste Myrhorod v strednej časti Ukrajiny, informovala v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

13:03 Ukrajina vyzvala v sobotu civilistov nachádzajúcich sa v Luhanskej oblasti na východe krajiny, aby sa evakuovali pre možné častejšie ostreľovanie miest zo strany vojenských síl Ruska. 

12:28 Heger reagoval aj na slová opozície. Slovensko je podľa neho aktuálne tak zabezpečené, ako nikdy v histórii SR. Reči opozície sú podľa neho klamstvom. "V tieto dni SR bude disponovať štyrmi batériami protivzdušnej obrany Patriot," dodal. Fico a Pellegrini idú vraj svojimi vyhláseniami proti záujmom Slovenska a správajú sa ako "ruskí agenti".

12:25 "Ukrajina je náš sused a náš priateľ," vyhlásil po príchode z Ukrajiny premiér Eduard Heger. Pre Slovensko je podľa neho veľmi dôležité, aby malo okolo seba stabilných a prosperujúcich susedov. Tlačovú besedu môžete sledovať naživo.

12:22 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že ruské sily zrejme spáchali vojnové zločiny, píše agentúra Reuters.

12:04 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišinová očakáva, že Ukrajine bude v júni udelený štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Stefanišinová v sobotu na Twitteri napísala, že jej krajina je "pripravená rýchlo pokročiť" v snahe stať sa členskou krajinou EÚ.

11:36 Ruské jednotky sa pred útokom na Charkov preskupujú na východe Ukrajiny. V rozhovore pre CNN to uviedol šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky generálmajor Kirill Budanov.

11:10 Velenie operácií ruských síl na Ukrajine prevezme generál Alexandr Dvornikov, ktorý má bohaté skúsenosti z bojov v Sýrii. Jeho hlavnou úlohou bude zlepšiť koordináciu medzi jednotkami. Informoval o tom portál BBC News.

10:35 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v piatok 3217 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 662 mužov, 1728 žien a 827 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 524 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

10:11 Premiér Eduard Heger sa čoskoro vráti z Ukrajiny, na letisku v Bratislave je naplánovaná aj tlačová konferencia o 11:30, ktorú vám vo vysielaní TA3 prinesieme naživo.

9:44 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v priebehu soboty bude zriadených na evakuáciu civilného obyvateľstva z obliehaných ukrajinských oblastí desať humanitárnych koridorov, píše britský denník The Guardian.

9:17 Od začiatku ruskej invázie zahynulo podľa predstaviteľov Ukrajiny už 176 detí a 324 bolo zranených.

8:41 Ruské rakety zaútočili na infraštruktúru v Myrhorode v Poltavskej oblasti. Hlásia dvoch zranených, píše The Kyiv Independent.

8:11 Je dôležité, že aktuálna séria rokovaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, šéfom únijnej diplomacie Josepom Borrellom, ale aj slovenským premiérom Eduardom Hegerom prebiehala priamo v Kyjeve. V TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že po stiahnutí vojsk Ruskej federácie z oblasti Kyjeva je jednoduchšie garantovať v ukrajinskom hlavnom meste bezpečnosť európskych politikov. „Lídri ukazujú svetu, že sa neboja cestovať do Kyjeva. A že s ukrajinským prezidentom rokujú aj osobne a nie iba pomocou techniky,“ povedal Hrabko.

7:48 Ruské ozbrojené sily sa aj naďalej sústredia na Donbas, Mariupoľ a Mykolajiv na východe Ukrajiny. Pokračujú aj v útokoch na civilistov, ako bol piatkový úder na železničnú stanicu v Kramatorsku, ktorý si vyžaiadal 50 obetí. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

7:30 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa mal v piatok telefonický rozhovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom, deň po tom, ako sa jeho krajina zdržala hlasovania o rezolúcii, ktorá pozastavuje Rusku členstvo v Rade OSN pre ľudské práva pre jeho agresiu na Ukrajine.

Ramaphosa, ktorého vláda bola kritizovaná za to, že odmietla odsúdiť krvavú inváziu Moskvy, deň predtým označil Bezpečnostnú radu OSN za "zastaranú" a nutne potrebujúcu reorganizáciu.

7:20 Americké ministerstvo obrany sa domnieva, že Rusko pri piatkovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk použilo balistickú raketu krátkeho doletu. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:00 Americký minister obrany Lloyd Austin telefonoval v piatok svojmu slovenskému rezortnému kolegovi Jaroslavovi Naďovi, aby ocenil fakt, že Slovensko darovalo Ukraine systém protivzdušnej obrany S-300.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu medzinárodného spoločenstva na útok na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom zahynulo viac ako 50 ľudí.

"Očakávame mohutnú celosvetovú reakciu na tento vojnový zločin," povedal Zelenskyj v piatok vo svojom každodennom video príhovore. Zopakoval výzvy na úplné energetické embargo voči Moskve a na úplné vylúčenie ruských bánk z medzinárodných finančných transakcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok