Polícia upozorňuje na podvody pri internetovom predaji, obeťami sa stávajú aj predávajúci

TA3 TASR
8.4.2022 11:56

Polícia upozorňuje na množiace sa prípady podvodného konania pri internetovom predaji na bazárových stránkach, ktorých obeťami sa stávajú predávajúci. O aktuálnom prípade z Humenného informoval vedúci oddelenia komunikácie a prevencie prešovského krajského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik.

počítač klávesnica internet hacker 1140px (ČTK)
ČTK

Ženu, ktorá ponúkala na predaj mobilný telefón za 150 eur, kontaktoval prostredníctvom mobilnej aplikácie neznámy páchateľ s tým, že za telefón zaplatí prostredníctvom Slovenskej pošty. Následne zaslal predávajúcej internetový odkaz, po rozliknutí ktorého presmerovalo poškodenú na stránku, ktorá sa výzorom javila ako stránka Slovenskej pošty.

"V presvedčení, že ide o riadnu stránku Slovenskej pošty, na tejto zadala údaje platobnej karty. Po ich zadaní boli neoprávnene uskutočnené dve platby, respektíve prevod finančných prostriedkov na doposiaľ presne nezistený účet v celkovej sume 300 eur," doplnil Džobanik. Prípadom za zaoberá humenský vyšetrovateľ, ktorý začal trestné stíhanie pre prečin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku a prečin podvodu.

Polícia v tejto súvislosti verejnosti odporúča s maximálnou opatrnosťou overovať stránky, kde sa zadávajú údaje z platobných kariet, overovať platobné brány, na ktoré sa pri platbách zadávajú údaje z platobných kariet a údaje z kariet zadávať len u overených obchodníkov. Dôležité je tiež nezasielať bezpečnostné kódy z banky cudzí osobám. Polícia radí v takýchto prípadoch uprednostniť osobnú platbu a prevzatie tovaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok