Macronovi poklesli preferencie, Le Penová naopak posilnila. Vo Francúzsku prebieha posledný deň kampane

TA3 TASR
8.4.2022 11:39

O polnoci z piatka na sobotu sa vo Francúzsku začne moratórium pred nedeľňajšími prezidentskými voľbami. Piatok je tak posledným dňom na kampaň. Podľa posledného denného prieskumu agentúry IFOP má najvyššiu podporu voličov súčasný prezident Emmanuel Macron – 26,5 percenta. Takéto prieskumy sa vykonávajú každodenne, ukazujú teda vývoj verejnej mienky v reálnom čase.

macron 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Takéto prieskumy sa vykonávajú každodenne, ukazujú teda vývoj verejnej mienky v reálnom čase. Oproti predchádzajúcemu dňu poklesli Macronovi preferencie o pol percentuálneho bodu. Jeho hlavná protikandidátka, konzervatívna nacionalistka Marine Le Penová, naopak posilnila. Podľa IFOP znížila Macronov náskok a má už 24 percent. 

Ľavičiar Jean-Luc Mélenchon sa drží na rovnakej úrovni, agentúra mu namerala 17,5 percenta. Ostatní kandidáti sú pod desiatimi percentami. Kandidáti využívajú posledný deň rôzne. Macron má naplánovaný veľký rozhovor s portálom Brut. Le Penová bude oslovovať voličov v teréne v meste Perpignan a Mélenchon má naplánovaný niekoľkohodinový stream na sociálnych sieťach, ktorý začne o siedmej večer a skončí o polnoci.

Pravicová kandidátka Valérie Pécressová, zelený Yannick Jadot či kandidát komunistov Fabien Roussel sa rovnako ako Le Penová spoliehajú na kampaň v teréne, informuje denník Le Monde. Prezidentské voľby sa vo Francúzsku uskutočnia túto nedeľu. Prípadné druhé kolo je naplánované na 24. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok