Rusi zaútočili na stanicu, kde civilisti čakali na evakuáciu. Na mieste sú desiatky obetí

TA3 ČTK
8.4.2022 10:43

Ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktoré využívajú civilisti na evakuáciu do bezpečnejších oblastí, oznámila dnes ukrajinská štátna železničná spoločnosť.

Počet obetí ruského raketového útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku vzrástol na 50. Oznámil to gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, podľa ktorého je medzi nimi aj päť detí. Rakety zasiahli stanice, ktoré využívajú civilisti na evakuáciu do bezpečnejších oblastí, dnes dopoludnia. Z 98 zranených prevezených do zdravotníckych zariadení bolo 16 detí, 46 žien a 36 mužov.

Po prevoze svojim zraneniam 12 ľudí podľahlo, 38 ich zomrelo na mieste, povedal Kyrylenko. Podľa starostu Kramatorsku bolo v čase zásahu na stanici zhruba 4-tisíc ľudí, ktorí sa pokúšali kvôli hrozbe novej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny dostať do bezpečnejších regiónov krajiny. Ruské sily podľa neho útočili z raketových komplexov Iskander, píše agentúra Unian.

Kyrylenko ruskú armádu obvinil, že stanica zasiahla zámerne. "Chcú zasiať paniku a strach," vyhlásil gubernátor. Moskva zatiaľ správy o údere na stanici v Kramatorsku nekomentovala, poznamenal Reuters.

Kramatorsk sa nachádza na severe Doneckej oblasti, neďaleko mesta Slovjansk. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že sa ruské sily preskupujú k novej ofenzíve a že Moskva plánuje zabrať čo najviac území vo východnej časti Ukrajiny.

Miestne úrady v niektorých oblastiach už niekoľko dní vyzývajú civilistov na odchod, kým je to ešte možné a relatívne bezpečné. Kyrylenko už v noci oznámil, že z Ukrajinou kontrolovanej časti Doneckej a Luhanskej oblasti sa v očakávaní ruskej ofenzívy evakuovalo vlakom na západ krajiny viac ako 170-tisíc ľudí.

"Vzhľadom na to, že Rusi sústreďujú svoje úsilie v Doneckej a Luhanskej oblasti, je pre civilistov lepšie tieto regióny opustiť," napísal v noci Kyrylenko s tým, že evakuačné vlaky vyrážajú denne. Ruský letecký úder na prejazd nad železničnou traťou v obci Barvinkove podľa neho už vo štvrtok dočasne prerušil cestu troch evakuačných vlakov, ktoré mierili z Donbasu na západ Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok