Dezinformácie o povodniach v Austrálii viedli k závažným vyhrážkam pre pilotov

TA3 TASR
8.4.2022 09:55

Austrálska letecká spoločnosť dostala viac než 100 závažných vyhrážok týkajúcich sa konšpiračnej teórie, podľa ktorej jej piloti spôsobili katastrofické povodne prostredníctvom ovplyvňovania počasia tzv. siatím mrakov.

letisko_lietadlo_model_1.jpg
TA3

Konšpirátori začali na internete šíriť nepravdivé tvrdenia po niekoľkých týždňoch ničivých dažďov, ktoré na východnom pobreží Austrálie viedli počas uplynulých dvoch mesiacov k smrtiacim povodniam.

V príspevkoch v online priestore sa uvádzalo, že druhú povodeň v záplavami zničenom meste Lismore v štáte Nový Južný Wales spôsobili 31. marca prieskumní piloti spomínanej spoločnosti umelým vytváraním mrakov – rozptýlením substancie do oblakov s cieľom vyvolania dažďa, spresňuje AFP. Príspevky mali množstvo zdieľaní. Trasu letu lietadla spoločnosti Handel Aviation, ktorá križuje zaplavené oblasti, zdieľala na internete aj austrálska módna návrhárka Alice McCallová spolu s tvrdením, že stroj zhadzoval chemikálie na "vyvolanie dažďa".

Prevádzkovateľ tejto spoločnosti Mark Handel pre AFP povedal, že jeho lietadlá počasie neovplyvňujú. Lietadlo podľa neho zbieralo snímky pre letecké mapy pre austrálsku spoločnosť NearMap.

Spoločnosť NearMap pre AFP potvrdila, že snímky povodňami postihnutých oblastí zhotovené lietadlami Handel Aviation boli určené pre pohotovostné služby a poisťovateľov.

Konšpirácie šírené na internete však viedli k vyhrážkam voči spoločnosti Handel Aviation napriek tomu, že svoje lety vysvetlila na svojej webovej stránke. "Mali sme naozaj násilné vyhrážky voči nášmu personálu. Napríklad: 'Máme mená pilotov, vieme, kde žijete, za toto zaplatíte,' a podobne," povedal Handel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok