Švajčiari zmrazili ruské aktíva v hodnote približne 7,3 miliardy eur. Dôvodom je invázia na Ukrajinu

TA3 TASR
7.4.2022 17:22

Švajčiarsko doteraz zmrazilo v rámci sankcií proti Rusku fondy a aktíva v hodnote približne 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,36 miliardy eur). Dôvodom je invázia Moskvy na Ukrajinu, uviedol vo štvrtok predstaviteľ Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti Erwin Bollinger.

Švajčiarsko

Aktíva zahŕňajú peniaze na zmrazených bankových účtoch a nehnuteľnosti v štyroch švajčiarskych kantónoch, povedal Bollinger na tlačovej konferencii. Kantóny však nemenoval. Švajčiarsko sa odklonilo od tradičnej neutrality a 28. februára prijalo sankcie Európskej únie (EÚ) proti Rusku, pričom postupne zavádza aj ďalšie sankcie EÚ.

"V súčasnosti je na základe sankcií zablokovaných približne 7,5 miliardy CHF," povedal Bollinger zo SECO, ktorý na sankcie dohliada. Štvrtková správa znamená nárast oproti situácii pred dvomi týždňami, keď malo Švajčiarsko zmrazené ruské aktíva v hodnote približne 5,75 miliardy CHF.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý mesiac zosilnil tlak na Švajčiarsko, obľúbenú destináciu moskovskej elity, ktorá si tam uložila svoje bohatstvo, aby rýchlejšie identifikovalo a zmrazilo aktíva stoviek sankcionovaných Rusov.

Bollinger informoval, že švajčiarski predstavitelia sa v stredu (6. 4.) stretli s predstaviteľmi ukrajinskej vlády, aby prediskutovali zavádzanie sankcií, ale neuviedol žiadne podrobnosti. Odvolal sa pritom na odhad Združenia švajčiarskych bankárov, podľa ktorého sa celková hodnota ruského bohatstva vo švajčiarskych bankách pohybuje od 150 až 200 miliárd CHF.

"Nie každý Rus je sankcionovaný," pripomenul Bollinger. "V súčasnosti je tu niečo pod 900 ľudí." Dodal, že je často veľmi zložité zaviesť efektívnu kontrolu a vykazované sumy sú len "momentálne". 

1 EUR = 1,0185 CHF

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok