Krajiny skupiny G7 vyzvali na pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva

TA3 TASR
7.4.2022 14:49

Krajiny skupiny G7 vo štvrtok vyzvali na pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za "ohavné činy a zverstvá" na Ukrajine.

ONLINE: Útok na mariupolské divadlo si mohol vyžiadať približne 300 obetí. Ruské ostreľovanie Charkova zasiahlo kliniku
TASR/AP

"Sme presvedčení, že teraz nastal čas pozastaviť členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva," uviedli v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a Spojených štátov.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov bude neskôr v priebehu štvrtka hlasovať o pozastavení členstva Ruska v UNHRC. Toto rozhodnutie prišlo po obvineniach, že ruskí vojaci zámerne vraždili civilistov v meste Buča na okupovanej Ukrajine.

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 uviedli, že tí, ktorí sú zodpovední za "ohavné činy a zverstvá vrátane akýchkoľvek útokov na civilistov a ničenia civilnej infraštruktúry", budú braní na zodpovednosť a stíhaní.

Ministri tiež vyzvali Rusko, aby okamžite zastavilo ofenzívu na Ukrajine a varovali pred použitím chemických, biologických či jadrových zbraní. Na dočasné pozastavenie členstva Ruska v UNHRC so sídlom vo švajčiarskej Ženeve je v 193-člennom VZ OSN potrebná dvojtretinová podpora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok