Rozhodovanie o novej ústave v Egypte sprevádzajú nepokoje

TA3, TASR
15.12.2012 09:38

V Egypte sa dnes začalo referendum o novej ústave. Všeľudové hlasovanie o kontroverznom návrhu z dielne prezidenta Mursího od začiatku sprevádzajú nepokoje. V Alexandrii sa ešte pred jeho začiatkom stretli Mursího prívrženci s odporcami ústavy.

Veľký záujem voličov

Referendum o návrhu ústavy predložil prezident Muhammad Mursí. Hlasovacie miestnosti budú otvorené do 18.00 h SEČ, ale v závislosti od účasti voličov aj dlhšie. Egyptská televízia priniesla dnes zábery na skupiny ľudí čakajúcich pred volebnými miestnosťami v Káhire, Alexandrii a Mansúre v delte rieky Níl.

Referendum sa koná dva dni - 15.12. a 22. 12., pretože mnohí sudcovia - ktorí zo zákona musia dohliadať na referendum - sa na protest procesu nezúčastnia, preto musí byť hlasovanie postupné, aby bol čas presúvať ostatných sudcov. Úrady zatiaľ neoznámili, kedy zverejnia výsledky plebiscitu.

Mnohí voliči dnes v rozhovoroch s novinármi deklarovali, že od referenda si sľubujú ukončenie násilností. Oceňovali, že hlasovanie je slobodné, bez toho, aby voliči pociťovali nátlak odporcov či prívržencov novej ústavy.

Svoj hlas už odovzdal aj prezident Mursí, ktorý volil za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení v jednej zo škôl káhirskej štvrte Heliopolis. Posilnené hliadky polície a armády sú v blízkosti všetkých hlasovacích miestností.

Dlhé rady voličov pred hlasovacími miestnosťami sú najlepšou odpoveďou pre tých, ktorí vyzývali na bojkot alebo odklad referenda, uviedol vo svojom tweete Issám al-Arian, člen vedenia Moslimského bratstva, ktoré je vedúcou politickou silou súčasného Egypta a z ktorého vzišiel aj prezident Mursí.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier Muhammad Baradej, ktorý vedie koalíciu Front národnej spásy, vyzval svojich prívržencov, aby návrh ústavy v referende odmietli, a varoval, že referendum by mohlo vyústiť do občianskej vojny.

Mursího iniciatíva rozdelila Egypťanov na dva tábory a vyvolala hlbokú krízu a protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. V nepokojoch zahynulo päť ľudí a stovky utrpeli zranenia. Tento stav po dvoch rokoch od odstúpenia egyptského prezidenta Husního Mubaraka podčiarklo hlboké názorové rozdiely v Egypte.

Sporné výnosy prezident po verejnom tlaku zrušil. Výnosy by mu totiž poskytli mimoriadne právomoci a imunitu, čím sa prakticky dostal mimo kontroly justície. Zabezpečovali tiež imunitu zhromaždeniu, ktoré pripravovalo novú egyptskú ústavu, ako aj hornej komore parlamentu. V oboch majú dominantné slovo Mursího islamistickí spojenci.

Naživo z Egypta, od rána sa voliči schádzajú do volebných miestností

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok