Heger sa v piatok stretne so Zelenským. Chce mu ponúknuť ďalšiu rozsiahlu pomoc

TA3
7.4.2022 14:41

Premiér Slovenskej republiky Eduard Heger vo štvrtok uviedol, že v piatok sa spolu s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Heger označil Ukrajinu za "priateľa Slovenska". "Je dôležité, aby Ukrajina bola stabilný a prosperujúci sused. Ak by ruská armáda uspela, dnes už by Ukrajina nebola demokratickou krajinou," povedal premiér. 

Slovensko, podľa slov premiéra, pomáha Ukrajine vo všetkých smeroch. Dôležitá je v tomto prípade aj vojenská pomoc, aby sa Ukrajina bola naďalej schopná brániť ruskej agresii. Premiér by chcel urýchliť proces prijatia Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). "Ukrajina dnes veľmi intenzívne bojuje za Európu. Je dôležité ich podporovať a pre nich je dôležité, aby cítili podporu priateľov na Západe."

Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu pre vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine. "Ponúknem prezidentovi Zelenskému tím našich odborníkov na vyšetrenie vojnových zločinov ruskej armády v Buči a ďalších obciach a mestách. Pomôžeme s dokumentáciami svedectiev. Taktiež chceme pomôcť aj s vývozom ukrajinskej pšenice vlakmi cez územie Slovenskej republiky," povedal premiér Heger. 

Celú tlačovú besedu premiéra si môžete pozrieť aj priamo tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok