Ukrajina ostro kritizovala Maďarsko. Budapešť vraj nechce uznať zodpovednosť Ruska za zverstvá ruskej armády

TA3 TASR
7.4.2022 13:03

Ukrajina ostro kritizovala Maďarsko, ktoré podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí pomáha ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v pokračovaní agresie proti Ukrajine. Informuje hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Predvolebná kampaň maďarskej vládnucej strany Fidesz v parlamentných voľbách bola podľa ukrajinského hovorcu založená na zastrašovaní Maďarov hrozbou rozšírenia ruskej vojny na maďarské územie.

Nikolenko kritizoval Budapešť za neochotu uznať nepopierateľnú zodpovednosť Ruska za "zverstvá ruskej armády" v Buči, Irpini aj v Hostomeli, čím Maďarsko vedome posilňuje v Rusku pocit beztrestnosti a povzbudzuje k páchaniu ďalších zverstiev voči Ukrajincom.

Hovorca ďalej píše, že do tejto kategórie patria aj vyhlásenia maďarského vedenia, že je pripravené platiť za ruský plyn v rubľoch, pričom Moskva takýmto spôsobom plánuje zachrániť ruskú ekonomiku pred medzinárodnými sankciami. Podľa jeho slov Kyjev považuje tento krok za nepriateľský postoj.

"Z tohto pohľadu sú cynické návrhy na zorganizovanie mierových rokovaní," konštatoval Nikolenko v reakcii na stredajšie oznámenie maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý po telefonickom rozhovore s Putinom povedal, že ruskému prezidentovi navrhol okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a ponúkol usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami – francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom – a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Ak chce Maďarsko skutočne prispieť k ukončeniu vojny, malo by pracovať v záujme jednoty Európskej únie, podporiť nové protiruské sankcie, poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc a nevytvárať dodatočné zdroje financovania ruskej vojenskej mašinérie," uzavrel hovorca ukrajinského rezortu diplomacie, ktoré citovali viaceré maďarské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok