Kyjev zverejnil video, ktoré vraj ukazuje budovanie ruských zákopov pri Černobyle

TA3 ČTK
7.4.2022 12:00

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video natočené bezpilotným lietadlom, ktoré podľa neho dokazuje, že ruské invázne jednotky v marci budovali zákopy a opevnenia v takzvanom Červenom lese, ktorý sa nachádza v blízkosti odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne. Na zábery upozornila napríklad stanica BBC, ktorá zároveň poznamenala, že zatiaľ nemohla overiť dátum zhotovenia a pôvod videa.

ôÚtok na Černobyľ
TASR/AP

"Dôkaz na videu. Ruské velenie nariadilo svojim vojakom kopať v marci 2022 opevnenie v rádioaktívnom Červenom lese blízko Černobyľskej jadrovej elektrárne. Úplná neúcta k ľudskému životu, dokonca aj (k životu) vlastných podriadených," píše ukrajinský rezort .

Na videu sú vidieť jamy a zákopy opustených vojenských opevnení, uviedla na svojom webe stanica CNN, ktorá zároveň upozornila na stopy po tankoch a silne narušenej pôde. Ruské jednotky obsadili elektráreň, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, hneď na začiatku invázie na Ukrajinu. 

Na konci marca ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne v krajine, oznámila odchod okupačných vojsk z Černobyľu. Oblasť je teraz pod kontrolou ukrajinských úradov.

Ukrajinské úrady vtedy tiež uviedli, že Rusi kopali v oblasti zákopy, pričom sa vystavili značným dávkam radiácie. Rádioaktívny prach zdvíhaný ťažkými ruskými vozidlami mohli vdýchnuť vojaci, ktorí nemali na sebe ochranné prostriedky, uviedli podľa CNN pracovníci elektrárne.

Červený les, ktorý sa nachádza v blízkosti elektrárne, je podľa BBC považovaný za jedno z najrádioaktívnejších miest na svete. Bezprostredne po katastrofe z roku 1986 túto oblasť zasiahol rádioaktívny spad. 

Podľa agentúry Reuters dostal borovicový les svoje meno po tom, čo sa po katastrofe sfarbil do červenej farby. Dnes je považovaný za najviac kontaminovanú oblasť v celej černobyľskej uzavretej zóne. Černobyľská jadrová elektráreň už neslúži na výrobu energie, v areáli sa však stále chladí jadrové palivo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok