Fínsko prehodnocuje spojenecký prístup, zvýši svoje vojenské výdavky

TA3 TASR
7.4.2022 08:43

Fínsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zvýši počas nasledujúcich štyroch rokov svoje vojenské výdavky o 2,2 miliardy eur. Peniaze pôjdu na stovky nových profesionálnych vojakov, lepšiu bezpečnosť hraníc a zbrane vrátane rakiet a munície.

Fínsko Helsinki summit prezidentský palác 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Fínsko má 1340 kilometrov dlhú hranicu s Ruskom a ruská invázia na Ukrajinu vyvolala v krajine zvýšenú podporu vstupu do NATO. Fínska premiérka Sanna Marinová cez víkend uviedla, že vojna znamená, že Fíni musia "vážne premýšľať o našom vlastnom postoji a prístupe k vojenskému spojenectvu" - a rozhodnúť sa opatrne, ale rýchlo, a to v priebehu tejto jari.

Šéf fínskej obrany Timo Kivinen povedal, že ruská invázia zdôraznila potrebu Fínska rýchlo sa operačne pripraviť bez ohľadu na diskusiu o členstve v NATO. Dodal, že investície do armády sa začnú okamžite.

Fínsko sa už zúčastňuje na cvičeniach NATO a podľa prieskumu verejnej mienky televízie YLE z minulého mesiaca až 62 percent Fínov podporilo plné členstvo krajiny v Aliancii. Ide o dramatický posun, keďže do začiatku ruskej invázie prieskumy verejnej mienky naznačovali, že Fíni sú proti vstupu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok